Гендиректор ЮНЕСКО про пожежу в Нотр-Дамі: Наші серця розбиті

Гендиректор ЮНЕСКО про пожежу в Нотр-Дамі: Наші серця розбиті

Укрінформ
Собор Паризької Богоматері входить до переліку найвизначніших пам’яток людства, і жахлива пожежа у ньому нагадує про цінність історичного спадку.

Про це йдеться в заяві ЮНЕСКО, оприлюдненій на офіційному сайті організації.

“Наші серця розбиті. Ця драма нагадує нам про силу спадку, який нас пов’язує. Нині нам надсилають слова підтримки зі всього світу”, - заявила генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулай.

Вона наголосила, що собор Паризької Богоматері є частиною світового спадку - історичного, архітектурного та духовного, а також пам'яткою літературного спадку та “унікальним у нашому колективному уявленні місцем”.

“ЮНЕСКО підтримує Францію у збереженні та відновленні цього безцінного спадку. Ми вже на зв’язку з експертами та готові вислати місію надзвичайного реагування для оцінки завданої шкоди та збереження того, що може бути збережене, планування короткострокових та середньострокових заходів”, - сказала Азулай, яка напередодні побувала на місці пожежі разом із представниками влади Франції.

Зазначається, що оцінювати завдану шкоду фахівці будуть у співпраці з місцевою та центральною владою, менеджментом пам’ятки та церковними настоятелями. Результатом цих зусиль має стати план дій для уникнення подальшої руйнації та відновлення якомога більшої кількості елементів. ЮНЕСКО також обіцяє супровід і допомогу владі у відновленні собору Паризької Богоматері.

Собор є частиною світової пам'ятки ЮНЕСКО "Париж, береги Сени", внесеної до списку Організації 1991-го року.

Читайте також: Мер Парижа починає збирати кошти на відновлення Нотр-Дама

Як повідомлялося, у столиці Франції увечері 15 квітня спалахнула пожежа в соборі Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі). Обрушився шпиль, а згодом вогонь охопив усю будівлю.

Причина пожежі поки що невідома, але, попередньо, можливий зв'язок із ремонтними роботами, які велися в соборі.

Гасіння тривало 9 годин, у ньому взяли участь близько 400 пожежників. Їм вдалося запобігти поширенню полум'я на дві дзвіниці. Більшість дерев'яних балок даху згоріли, але опори, що тримають його, значною мірою збереглися.

За оцінками експертів, відновити Нотр-Дам буде надзвичайно складно.

У результаті пожежі в соборі Паризької Богоматері постраждали двоє поліцейських і пожежник.

Нині у Франції та у світі оголошуються ініціативи збору коштів на відбудову собору. Французькі меценати вже заявили про виділення 300 млн євро на порятунок Нотр-Даму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-