Додон каже, що його місія у формуванні коаліції вичерпана

Додон каже, що його місія у формуванні коаліції вичерпана

Укрінформ
У вівторок, 2 квітня, у Кишиневі відбулися консультації президента Молдови Ігоря Додона з керівниками Партії соціалістів і Демократичної партії з питання формування парламентської більшості.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, від участі в консультаціях відмовилися представники політичного блоку «ACUM».

«Перш за все, хочу подякувати керівникам Партії соціалістів і Демократичної партії, які прийняли запрошення брати участь у консультаціях з такого важливого для країни питання - формування правлячої коаліції. Вважаю, що на цьому місія президента вичерпана, глава держави більше не втручатиметься у питання про формування парламентської більшості. Слово тепер за партіями», - заявив Додон.

Президент висловив жаль у зв'язку з відмовою політичного блоку «ACUM» від участі в консультаціях, закликавши парламентські партії відмовитися від політичних амбіцій і почати думати про те, як вирішувати соціальні та економічні проблеми країни.

Читайте також: Соціалісти не змогли утворити коаліцію в парламенті Молдови

Додон нагадав також, що він підпише указ про призначення нового прем'єра лише за умови, що коаліція буде створена на основі двох або трьох партій, а не з депутатів-перебіжчиків.

Лідер Партії соціалістів Зінаїда Гречаний заявила після консультацій, що позиції соціалістів і демократів з окремих питань соціально-економічного розвитку збігаються, проте зберігаються політичні розбіжності між двома партіями.

Аналогічну думку висловив і керівник Демократичної партії Влад Плахотнюк, заявивши, що Молдова потребує стабільного, відповідального і ефективного управління.

Обидва керівники заявили, що консультації продовжаться на рівні парламентських фракцій.

Згідно з молдавським законодавством, якщо парламентська коаліція не буде створена впродовж трьох місяців після початку роботи парламенту (21 березня), президент має право розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Як повідомлялося, за підсумками парламентських виборів, що відбулися в Молдові, до нового парламенту країни увійшли Партія соціалістів (35 мандатів), Демократична партія (30), політичний блок «ACUM» (26), партія «Шора» (7) і три незалежні кандидати.

Для затвердження прем'єра і складу нового уряду необхідні голоси не менш як 51 депутата зі 101.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-