США припиняє доставку Туреччині запчастин для F-35 через російські ЗРК

США припиняє доставку Туреччині запчастин для F-35 через російські ЗРК

Укрінформ
Сполучені Штати припинили доставку Туреччині запчастин для винищувачів F-35 через закупівлю Анкарою російських зенітно-ракетних комплексів С-400.

Про це у понеділок заявив в.о. речника Пентагону Чарльз Саммер Джуніор, повідомляє Fox News.

“Сполучені Штати дуже чітко заявляли, що закупівля Туреччиною С-400 є неприпустимою. Допоки вони не відмовляться від доставки С-400, Сполучені Штати припиняють доставку (запчастин — ред.) й дії пов'язані з підтримкою операційної можливості турецьких F-35”, - сказав він.

Саммер також додав, якщо Анкара все ж таки закупить російські ЗРК С-400, то її подальша участі у програмі з F-35 опиниться під загрозою.

Раніше, 21 березня кілька американських чиновників заявили, що найближчим часом Сполучені Штати можуть призупинити підготовку до поставки винищувачів п'ятого покоління F-35 до Туреччини.

Читайте також: США вважатимуть російські війська у Венесуелі загрозою власній безпеці – Болтон

Як повідомляв Укрінформ, Москва і Анкара досягли домовленості про угоду щодо С-400 у 2017 році. Мова йде про постачання чотирьох дивізіонів ЗРК на суму 2,5 мільярда доларів. Частину угоди Туреччина оплатить сама, частину - за рахунок російського кредиту.

США виступають проти покупки С-400 турецькою стороною. Вашингтон вимагає від Анкари відмовитися від російських комплексів на користь американських ЗРК Patriot, оскільки російські С-400 несумісні з американськими F-35.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-