Україна не визнає суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами - МЗС

Україна не визнає суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами - МЗС

Укрінформ
Україна занепокоєна ескалацією палестино-ізраїльського конфлікту і безпековими загрозами Ізраїлю, однак у питанні статусу Голанських висот дотримується резолюції Ради Безпеки ООН.

Про йдеться у коментарі речниці МЗС України Катерини Зеленко, оприлюдненому на сайті МЗС.

"Україна керується Статутом ООН і виконує рішення Ради Безпеки ООН. Питання Голанських висот неодноразово розглядалися РБ ООН, яка ухвалила відповідні рішення, зокрема резолюції № 242 від 1967 р., № 465 від 1980 р., № 497 від 1981 р.", - зазначила Зеленко.

Водночас вона зауважила, що Україна продовжує послідовно виступати за мирне врегулювання на Близькому Сході та врахування легітимних безпекових інтересів Ізраїлю.

Речниця МЗС акцентувала, що в Україні занепокоєні ескалацією ситуації довкола сектору Газа, яка відбулася в останню добу внаслідок обстрілу цивільного об’єкта на території Ізраїлю 25 березня.

"Спрямовані проти Ізраїлю акти терору з боку руху ХАМАС, насамперед, ракетні обстріли ізраїльської території, які несуть смертельну небезпеку життю цивільного населення, вважаємо абсолютно неприйнятними. Закликаємо як Ізраїль, так і Палестину до максимальної стриманості з метою уникнення масштабного збройного конфлікту", - заявила речниця МЗС.

Читайте також: Позиція ООН щодо Голанських висот лишається незмінною

Як повідомляв Укрінформ, речник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррі заявив, що ООН продовжить політику невизнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами попри політичну декларацію про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами, яку підписав президент США Дональд Трамп.

Голанські висоти або Голани – це частина історичного регіону Левант, що охоплює близько 1800 кв. кілометрів Ізраїлю та Сирії. Голани є спірною територією.

У 1981 році Кнесет Ізраїлю прийняв закон про Голанські висоти, оголосивши свій суверенітет над регіоном. Рада безпеки ООН не визнала цього рішення.

Фото: Hadas Parush/Flash90

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-