Британські експерти знайшли сліди тротилу на уламках літака Качинського

Британські експерти знайшли сліди тротилу на уламках літака Качинського

Укрінформ
Експерти британської лабораторії Forensic Explosives Laboratory (FEL) виявили у більшості з 200 зразків розбитого Ту-154М екс-президента Лєха Качинського сліди тротилу.

Про це інформує польське видання Gazeta Polska Codziennie.

“Британські експерти напередодні підтвердили висновки підкомісії Анонія Мацеревича (екс-міністр оборони РП – ред.) з розслідування авіакатастрофи 10 квітня 2010 року у Смоленську. Як поінформовано, на переважній більшості із 200 зразків, які Національна прокуратура передала у травні 2017 року лабораторії міністерства оборони (Великої Британії – ред.), виявлено сліди матеріалів, які використовуються для виробництва вибухових матеріалів, зокрема тротилу”,- підкреслює видання.

Як зазначив у понеділок голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик, ця справа є дуже “складною і важливою”. За його словами, з остаточними висновками потрібно почекати до отримання результатів аналізу ще з двох лабораторій.

Крім лабораторії у Великій Британії, фізико-хімічні експертизи на предмет наявності слідів вибухових матеріалів на борту літака проводять лабораторії в Італії та Північній Ірландії.

Як інформувало агентство, у червні 2018 року урядова підкомісія у своєму звіті поінформувала: детальні дослідження засвідчили, що на елементах корпусу розбитого під Смоленськом польського літака Ту-154М, а також на тілі принаймні однієї жертви катастрофи виявлено сліди вибухівки. Комісія також повідомила, що не має жодної інформації і доказів, які б свідчили про наявність вибухових матеріалів на землі, на місці катастрофи.

Читайте також: Польща у ПАРЄ вимагатиме від Росії повернути уламки літака Качинського

Як повідомлялося, урядова підкомісія з розслідування причин Смоленської катастрофи, яку створено при міноборони Польщі, поновила слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій вона розглядає вибух на борту літака, який стався ще до його зіткнення з землею. У січні 2018 року члени комісії повідомили, що причиною катастрофи стала серія вибухів, що підтвердив аналіз механізму удару дверей об землю.

Урядовий літак Ту-154М, яким представники польської політичної та військової еліти включно з президентським подружжям Лєха та Марії Качинських прямували на вшанування 70-х роковин Катинської трагедії, розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Загинули усі 96 людей, які перебували на борту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-