ООН зібрала рекордну суму для допомоги потерпілим від війни у Сирії

ООН зібрала рекордну суму для допомоги потерпілим від війни у Сирії

Укрінформ
У четвер, 14 березня, Організація Об’єднаних Націй оголосила про збір рекордної суми у майже 7 мільярдів доларів США на гуманітарну допомогу постраждалим від війни у Сирії.

Про це на своєму офіційному сайті інформує Офіс ООН з координації гуманітарних питань, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На третій Брюссельській конференції з підтримки майбутнього Сирії та регіону, донори взяли на себе зобов’язання з фінансування у загальному обсязі $6,97 мільярдів, аби підтримати на належному рівні гуманітарне реагування на кризу, яка скоро увійде у свій дев’ятий рік, і яка спровокувала рекордні гуманітарні потреби у Сирії та регіоні, а також кризу біженців”, - повідомили в організації.

2,5 млрд дол. США з цієї суми, які надані Сполученими Штатами, цього року будуть спрямовані на потреби Центру ЄС для біженців у Туреччині.

“Я радий цьому важливому жесту солідарності міжнародного співтовариства з людьми у Сирії та сусідніми з Сирією країнами, які надали прихисток величезній кількості біженців”, - розповів координатор надзвичайної допомоги ООН Марк Лоукок.

Читайте також: США обурились ударами Росії та Асада по сирійському Ідлібу

Він додав, що вітає вчасне рішення щодо фінансування і сподівається, що це допоможе продовжити і розширити гуманітарну програму, аби вже цього року доставити їжу 11,7 млн людей у Сирії, а також медичну допомогу та питну воду мільйонам інших. Він також повідомив, що нині 8 з 10 сирійців живуть за межею бідності.

“Місячна вартість їжі у шість разів вища за ту, яка була перед війною. Доступ до адекватної медичної допомоги - включно з репродуктивною та материнською медициною, підтримкою годування немовлят, лікування некомунікативних захворювань - все це на безпорадно неадекватному рівні по відношенню до базових потреб”, - пояснив Лоукок.

Читайте також: Курди поновили наступ на останній анклав ісламістів у Сирії

Він додав, що у Сирії нині налічується 6,2 мільйона внутрішньо переміщених осіб, 4,7 мільйона досі потребують даху над головою. 2 мільйони дітей у Сирії не мають доступу до освіти.

Як відомо, 15 березня 2019 року виповнюється 8 років з початку революції у Сирії. Мирні демократичні протести були жорстоко придушені режимом сирійського диктатора Башара Аль-Асада і згодом перетворилися на війну, якою скористалися також джихадисти з “Ісламської Держави” та інших радикальних угруповань. Ескалація війни призвела до вторгнення міжнародної коаліції на чолі з США, а згодом - інтервенції Росії на боці диктатора Асада та безпрецедентної кампанії росіян та сирійців з бомбардування цивільного населення, яка призвела до хвилі міграції до країн ЄС наприкінці 2015 року і спричинила кризу біженців.

Нині 11,7 мільйона людей у Сирії потребують різного роду гуманітарної допомоги чи захисту. 6,2 мільйона людей вважаються внутрішньо переміщеними. За даними неурядової організації "Сирійський центр спостереження за дотриманням прав людини", з початку війни до кінця 2018 року загинуло за різними оцінками від 368 до 500 тисяч людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-