Меркель запевняє, що ЄС не тисне на Мей щодо Brexit

Меркель запевняє, що ЄС не тисне на Мей щодо Brexit

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель запевняє, що ні вона, ні інші керівники 27 країн навіть не намагаються тиснути на главу уряду Великої Британії Терезу Мей.

Про це вона завила у вівторок у Берліні на прес-конференції з бельгійським колегою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

ЄС, за її словами, намагається взяти до уваги і відповісти на бажання і стурбованість британців. Канцлер вважає, що глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і переговорник щодо Brexit Мішель Барньє заслуговують найбільшої похвали за свою роботу, в тому числі за те, що напередодні в Страсбурзі вдалося зробити ще один "важливий і останній" крок назустріч Лондону.

"Ми підтримуємо однозначно цей крок, але це не має ніякого відношення до тиску, це - партнерство, при якому сторони намагаються знайти вирішення як своїх інтересів, так і іншої сторони", - додала Меркель. Тепер, сказала вона, варто дочекатися рішення британського парламенту, а після цього буде видно, як далі розвиватиметься ситуація.

Прем'єр-міністр Бельгії Чарльз Мішель зі свого боку також заявив, що "йдеться не про тиск, а про переконання за допомогою розумних аргументів".

Він висловив задоволення тим, що протягом останніх місяців 27 країн ЄС проявили повну єдність щодо Brexit, а Юнкер і Барньє діяли від їх імені "повністю транспарентно і лояльно, з повною повагою".

Глави урядів двох країн підкреслили, що всі хочуть упорядкованого виходу Великої Британії зі складу Європейського Союзу.

Читайте також: ЄС та Велика Британія ухвалили декларацію щодо Brexit

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня на зустрічі британського прем'єра Терези Мей із головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером і главою делегації ЄС на переговорах щодо Brexit Мішелем Барньє було ухвалено дві спільні декларації.

В одній з них - юридично обов'язковій - сторони зобов'язуються до кінця 2020 року знайти заміну так званого "бекстопу" - тимчасового рішення, яке має попередити встановлення жорсткого кордону між членом ЄС Ірландією і британської Північною Ірландією. Велика Британія також отримає право тимчасово призупинити дію правил, що стосуються Північної Ірландії, якщо Євросоюз порушить свої зобов'язання.

Друга декларація є додатком до узгодженої раніше політичної декларації, в якій сторони змальовують майбутні відносини між ЄС і Великою Британією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-