У Москві затримали 8 учасників мітингу за свободу інтернету - ЗМІ

У Москві затримали 8 учасників мітингу за свободу інтернету - ЗМІ

Укрінформ
У Москві перед початком мітингу за свободу Інтернету поліція затримала кількох осіб і вилучила повітряні кулі.

За даними ОВС-Інфо, затримано 8 осіб. Активіст Михайло Свєтов написав у Твіттері, що поліцейські зажадали від них ліцензії на в'язанки повітряних кульок, назвавши їх безпілотним літальним засобом, пише Радіо свобода.

У трьох містах Росії сьогодні організовані узгоджені з владою мітинги за свободу інтернету і проти ухвалення Держдумою РФ закону про ізоляцію його російського сегмента.

У Хабаровську на мітинг зібралися кілька десятків людей, він пройшов без інцидентів.

Акцію організовують активісти незареєстрованої Лібертаріанської партії. Торік ті ж організатори провели великий мітинг на захист месенджера Telegram. Telegram офіційно підтримав мітинг за свободу Рунету.

У заяві організаторів йдеться: "Росія – це не Іран і не Північна Корея, ми є частиною цивілізованого світу. Але путінська влада робить усе, щоб ми продовжували відставати від Заходу. <...> Павутина цензури все далі обплітає наше життя. Ми проти прийняття закону про ізоляцію Росії від міжнародної мережі й вимагаємо вільного інтернету".

12 лютого 2019 року Держдума Росії прийняла в першому читанні закон, який передбачає технічну можливість ізоляції російського сегменту інтернету. За ухвалення документа проголосували 334 депутати, 47 висловилися проти. Передбачається, що на ізоляцію інтернету знадобиться 20 млрд руб.

Читайте також: Фукуяма: Путін - клептократ, який не має жодної доктрини

Автори законопроекту пропонують створити технічну можливість автономної від решти інтернету роботи російського сегмента мережі. Вони пояснюють це небезпекою масштабних кібератак з боку країн Заходу, і одночасно обіцяють, що Рунет буде відключений від світової мережі лише в надзвичайних ситуаціях. Активісти побоюються, що прийняття закону рано чи пізно призведе до того, що він буде застосований на практиці.

Фото: twitter.com/msvetov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-