Фукуяма назвав реванш популізму найбільшим викликом демократичному світу

Фукуяма назвав реванш популізму найбільшим викликом демократичному світу

Укрінформ
Відомий американський філософ, політолог, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма пояснив види і джерела популізму, що є найбільшою загрозою ліберально-демократичному світу.

Про це він сказав у своєму виступі на тему «Політика ідентичності – попит на гідність і майбутнє національної держави» під час організованого Фондом ERSTE заходу Tipping Point Talks у четвер у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«На мою думку, найбільш шкідливим чинником став реванш популізму в середини сформованих демократій. Зокрема у найбільш утверджених демократіях: у Великій Британії та Сполучених Штатах», - заявив Фукуяма.

За словами американського професора, він розглядає три визначення популізму.

«Перший пов'язаний із економічною та соціальною політикою», - сказав політолог.

Читайте також: Україна знаходиться на передовій боротьби проти путінізму — Фукуяма

Як характерний приклад економічного популізму, він навів ситуацію у Венесуелі, де керівники держави надали населенню безкоштовне продовольство та енергоресурси, але ціни на нафту зазнали колапсу.

«Друге визначення популізму більше пов’язане із політичним стилем. Лідер-популіст намагається бути харизматичним, мовляв, «я маю пряме спілкування з людьми». Це важливо, адже робить популіста міжінституційним. Популіст каже, шо я представляє думку людей, а також й інституції, зокрема, суди, ЗМІ, демократичну законотворчість», - пояснив Фукуяма.

Читайте також: Санкції США та ЄС можуть зупинити агресію Росії проти України – Фукуяма

За його словами, це несе загрозу ліберальній демократії, адже усі демократичні інституції знаходяться під контролем та в умовах обмежених владних повноважень.

Прикладом цього, зазначив політолог, є, зокрема, американський президент Трамп.

Відносно третього виду популізму, Фукусіма назвав використання лідером традиційної культурної ідентичності. У цьому випадку політолог навів приклад прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який заявляє: якщо ви не угорці, то не можете бути складової нації.

Читайте також: Економіка України обрушиться, якщо президентом стане популіст – Джон Гербст

Характеризуючи ситуацію в Європі на сьогоднішньому етапі американський філософ відзначив багато подій, які несуть шкоду для континенту. За його словами, йдеться й про обрання Дональда Трампа Президентом США, і про Brexit, метою якого є вихід Великої Британії з ЄС.

«Це є глобальне середовище, яке зазнає реальних змін», - зауважив Фукуяма.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-