Польща розраховує на участь в ексгумаційних роботах у Гуті Пеняцькій

Польща розраховує на участь в ексгумаційних роботах у Гуті Пеняцькій

Укрінформ
Варшава розраховує, що українська сторона допустить польських спеціалістів до ведення ексгумаційних робіт у селі Гута Пеняцька на Львівщині та інших місцях, де загинули поляки під час Волинської трагедії.

Про це заявило МЗС Польщі, коментуючи слова секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремети про те, що українська сторона планує провести в цьому році ексгумаційні роботи в Гуті Пеняцькій, повідомляє tvn24.

“У цій ситуації очікуємо, що ексгумації завершаться християнським похованням і виправленням неправдивої інформаційної таблиці та місця вшанування, розташованого поблизу польського місця пам’яті. Але насамперед очікуємо, що українська сторона дасть змогу польським спеціалістам брати участь в ексгумаціях в Гуті Пеняцькій та всіх місцях, де є останки поляків”, - йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства

У польському МЗС нагадали, що всі ексгумаційні роботи згідно з двосторонніми документами мають вестися із залученням експертів Інституту національної пам'яті РП.

Як інформувалося, у понеділок посольство Польщі в Україні направило ноту протесту до МЗС України щодо інформаційної таблиці у Гуті Пеняцькій на Львівщині “неправдивого змісту” про перебіг подій, що відбулись у 1944 році у цьому селі. У документі також ідеться про напис на місці вшанування українців, які загинули у населеному пункті за 20 км від Гути Пеняцької, в якому говориться про “закатованих польськими шовіністами і радянськими партизанами”.

Читайте також: Меморіал у Гуті Пеняцькій: Польща направила Україні ноту протесту

На переконання Варшави, наявність написів такого змісту “ставить під сумніви задекларовану українською владою політику добросусідства і єднання у відносинах з Польщею".

Шеремета завив, що не виключає проведення в цьому році розкопок у Гуті Пеняцькій. За його словами, метою ексгумаційних робіт буде підтвердження або спростування символічності польського пам’ятника у Гуті Пеняцькій і спроба порахувати точну кількість жертв.

Як відомо, у лютому 1944 року у Гуті Пеняцькій гітлерівські війська знищили всі 172 будинки і вбили всіх мешканців (за різними оцінками - від понад 200 до 800 осіб). Врятуватися вдалося одному поляку, який зміг дістатися через ліс і яри до іншого польського села - Гутища. За його словами, карателі були у німецькій формі і говорили німецькою.

У польській літературі, а також в ІНП Польщі дотримуються тези про знищення польського населеного пункту Гута Пеняцька у лютому 1944 р. частиною української дивізії "Галичина". Проте, дослідник Андрій Боляновський стверджує, що в той час тут не діяв жоден із куренів цієї дивізії.

За розповідями старих жителів села Підгірці, Гуту Пеняцьку спалили три німецькі частини, що розташовувалися біля їхнього села.

Як зазначав свого часу голова Українського інституту національної пам’яті історик Володимир В'ятрович, село Гута Пеняцька було опорною базою польського підпілля, на яке спиралося й радянське підпілля. А останнє провело кілька операцій, після яких загинули німці. Це стало приводом для проведення у відповідь німецької акції, в результаті якої було знищено практично всіх мешканців цього села.

Після цієї трагедії польське підпілля провело кілька акцій у 14 українських селах, протягом чотирьох днів знищивши понад 1,5 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-