Акустичні атаки на Кубі: канадські дипломати вимагають $28 мільйонів компенсації

Акустичні атаки на Кубі: канадські дипломати вимагають $28 мільйонів компенсації

Укрінформ
П’ятеро канадських дипломатів, які разом із членами родин були відряджені у посольство на Кубу, позиваються до МЗС на 28 млн дол. через проблеми зі здоров’ям.

Про це пише канадський суспільний мовник CBC News із посиланням на судовий позов та слова самих позивачів.

“14 позивачів звинувачують Оттаву у відкладенні їх евакуації з Гавани та надання медичної допомоги”, - зазначається у повідомленні.

Йдеться про таємничі синдроми, які працівники посольств США та Канади на Кубі почали відчувати ще два роки тому. “Протягом кризи Канада применшувала серйозність ситуації, збирала та приховувала важливу інформацію стосовно стану здоров’я і безпеки, а також давала неправдиві та неповні дані дипломатичному персоналу”, - наголошується у позовній заяві.

Постраждалі дипломати називають свій стан “гаванський синдром” і стверджують, що страждають від його наслідків навіть через півтора року після повернення з Куби.

Читайте також: Акустична атака на дипломатів: США припускають використання технології СРСР

“Моя дружина стала іншою. Вона має провали у пам’яті, головні болі, ускладнення слуху. Вона підіймає телефонну слухавку, аби зробити дзвінок, але забуває навіщо, заходить до кімнати без причини. Вона більше не може сконцентруватися”, - розповідає один із дипломатів-позивачів, у якого разом із дружиною та дітьми було діагностовано травму головного мозку у липні 2017 року.

За словами адвоката, який представлятиме інтереси дипломатів у суді, його клієнти хочуть отримати 28 млн дол відшкодування за довготермінову шкоду здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, протягом кількох місяців позаминулого року кілька співробітників посольства Канади в Гавані постраждали від впливу невідомого характеру. Після перерви ще один працівник занедужав наприкінці 2018-ого.

За попередньою інформацією, причиною могли бути генератори спеціальних звукових хвиль нечутливого діапазону. Зокрема, у дипломатів були виявлені симптоми, починаючи від втрати слуху та нудоти до головного болю й проблем з рівновагою. Влітку 2018-ого Канада змінила статус своєї дипмісії у Гавані на “без супроводу”, тобто канадських дипломатів, відряджених на Кубу, більше не супроводжували члени їх родин. У січні цього року канадський МЗС оголосив, що на 50% скорочує кількість дипломатів на Кубі.

Точна причина дивних симптомів, які спостерігалися також у дипломатів США, досі залишається невідомою. Куба заперечує будь-яку свою причетність та обіцяє повне сприяння у розслідуванні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-