РФ не забирала тіла

РФ не забирала тіла "вагнерівців" із Сирії, щоб приховати втрати перед виборами - Reuters

Укрінформ
Тіла російських бійців «ПВК Вагнера», які загинули після авіанальоту очолюваної США міжнародної коаліції в Сирії у лютому минулого року, повернули в Росію тільки через один-два місяці після бою.

Про це повідомляє агентство Reuters.

«Всього під Дейр ез-Зором (в ніч проти 8 лютого 2018 року - ред.) загинули близько 100 приватних військових фахівців з Росії та СНД. Міністерство закордонних справ РФ стверджувало, що загинули лише кілька російських громадян, і спростовувало повідомлення про серйозні втрати… Однак в кожному з шести встановлених випадків, коли загиблі були повернуті сім'ям після президентських виборів, в свідоцтвах про смерть, виданих російськими чиновниками в Сирії, датою смерті значилися кінець лютого або березень», - йдеться у розслідуванні.

Читайте також: СБУ обіцяє оприлюднити паспортні дані 70 найманців "Вагнера"

Так Росія могла приховувати масові втрати в бою перед виборами президента 18 березня, на яких був переобраний Володимир Путін, зазначає агентство.

Затримка повернення тіл загиблих у Сирії минулої весни і неправильні деталі в документах відрізнялися від звичайної практики поводження з загиблими в Сирії росіянами. Раніше представники вербувальника повертали тіла через два або три тижні після загибелі з документами, де була вказана дата смерті, що збігалася з тим, що рідні дізнавалися від товаришів по службі загиблих. За реєстрацію смертей росіян у Сирії відповідає консульство Росії, розташоване в Дамаску. Щонайменше 33 свідоцтва були видані після президентських виборів 18 березня.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив агентству, що пов’язувати затримки з видачею свідоцтв про смерть загиблим у Сирії росіянам з виборами неправильно. Він не прокоментував участь «ПВК Вагнера» в збройному конфлікті у Сирії.

Москва неодноразово заперечувала повідомлення про те, що тисячі російських найманців воюють у Сирії, на сході України чи в інших країнах. Водночас, за повідомленнями, лише в Сирії загинули понад 100 російських найманців.

Однією з найбільш відомих приватних військових компаній «ПВК Вагнера» керує олігарх Євген Пригожин, який має близькі особисті зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним, через що його називають «поваром Путіна».

На початку жовтня Служба безпеки України опублікувала новий список громадян Росії й інших країн, які, як стверджується, є бійцями так званої «Приватної військової компанії Вагнера» («ПВК Вагнера»). Багато хто з них воював на сході України і в Сирії. У списку СБУ 206 осіб. У спецслужбі стверджують, що 58 із них загинули в Сирії на початку лютого – в зіткненні з американськими військовими в провінції Дейр-ез-Зор. Служба безпеки України називає бійців «ПВК Вагнера» позаштатними співробітниками російської служби військової розвідки – Головного управління Генштабу, раніше відомого як ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-