ООН вирішила зберігати нейтралітет щодо врегулювання у Венесуелі

ООН вирішила зберігати нейтралітет щодо врегулювання у Венесуелі

Укрінформ
Секретаріат ООН не буде долучатися до жодної з груп країн, які нині ініціюють розв’язання кризи у Венесуелі, аби зберегти довіру до своїх пропозицій.

Про це йдеться у заяві Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, оприлюдненій у понеділок, 4 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“З великим занепокоєнням я слідкую за розвитком ситуації у Венесуелі. Декілька груп країн запропонували низку ініціатив. Я перебуваю у контакті з ключовими особами всіх цих ініціатив, але Секретаріат ООН вирішив не долучатися до жодної з цих груп”, - заявив Генсек ООН.

Він мотивував своє рішення тим, що Секретаріат ООН повинен зберігати довіру до своїх пропозицій сприяння сторонам і бути здатним на їхнє прохання допомогти у пошуку політичного рішення кризи у Венесуелі.

Читайте також: Україна визнала Гуайдо керівником єдиного легітимного органу влади Венесуели

Як повідомляв Укрінформ, кількість країн Євросоюзу, які визнали Голову Національної Асамблеї Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели, сягнуло десяти.

Під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Бухаресті було прийнято рішення щодо заснування Міжнародної контактної групи з врегулювання ситуації у Венесуелі, до складу якої увійдуть ЄС та 8 країн-членів (Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція та Великобританія), а також країни Латинської Америки, зокрема, Болівія, Коста Ріка, Еквадор та Уругвай.

23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Гуайдо на тлі конституційної та економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і прийняв присягу. Гуайдо заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатен виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Наприкінці минулого тижня Євросоюз закликав Венесуелу до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. Зазначалося, що у разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-