Німецькі спецслужби запобігли 7 терактів за останні роки

Німецькі спецслужби запобігли 7 терактів за останні роки

Укрінформ
Німецькі спецслужби за останні 3 роки змогли запобігти 7 терактів, проте загроза залишається високою.

Про це розповів журналістам у середу глава Федерального відомства з кримінальних справ (BKA) Хольгер Мюнх, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Спецслужбам вдалося вже сьомий раз з моменту здійснення теракту в Берліні (у грудні 2015 року - ред.) розкрити плани ісламістського нападу. Це говорить про те, що ми робимо все, щоб попередити атаки. Але це показує і те, що ми не маємо права припиняти наші зусилля», - сказав глава ВКА.

Читайте також: На французькому острові Корсика сталася стрілянина: п'ятеро поранених

Мюнх розповів про операцію з затримання трьох громадян Іраку, підозрюваних у підготовці теракту.

Як повідомлялося раніше, вони були заарештовані в середу вранці в землі Шлезвіг-Гольштайн. Іракці планували здійснити кривавий теракт з допомогою саморобного вибухового пристрою, але, можливо, також із застосуванням вогнепальної зброї або автомобіля. Слідчі з'ясували, що готуватися до виготовлення вибухівки вони почали в кінці 2018 року і зробили спроби з придбання зброї, а один із затриманих пішов на початку цього року на курси водіння, що розглядається ВКА як можливість здійснення теракту за допомогою транспортного засобу.

Де міг бути здійснений теракт, спецслужбам поки не відомо, однак «чітко можна заявляти, що метою було вбити якомога більше людей».

Кілька тижнів спецслужби вели цілодобове спостереження за підозрюваними і змогли зібрати достатньо доказів для арешту.

Читайте також: Причетних до терактів у Charlie Hebdo судитимуть після 4 років розслідувань - AFP

Ведеться слідство, на даний час проходять обшуки в низці федеральних земель, зокрема, Шлезвіг-Гольштайні, Мекленбурзі-Нижній Померанії, Баден-Вюртемберзі, опитуються свідки.

Заарештовані - громадяни Іраку 23 і 36 років. Прибули вони до ФРН як біженці і отримали відповідний статус.

Нинішня справа показує, за словами Мюнха, що «загроза ісламського тероризму як і раніше висока». Позитивним є те, що спецслужби можуть загрозу визначити і вжити заходів, що міжнародне співробітництво, в тому числі з Європолом, дає свої результати, сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-