За перейменування Македонії Нобеля можуть дати двом прем'єрам

За перейменування Македонії Нобеля можуть дати двом прем'єрам

Укрінформ
Прем'єр-міністра Греції Алексіса Ціпраса і його македонського колегу Зорана Заєва номінували на Нобелівську премію миру.

Про це повідомляє агентство Xinhua.

"Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв і його грецький колега Алексіс Ціпрас офіційно номіновані на Нобелівську премію миру 2019 року за підписання Преспанської угоди (про перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія - ред.)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Заєв отримав листа від нобелівської лауреатки 2015 року Уідед Бушамаї з Тунісу, яка повідомила, що направила листа у комітет Нобелівської премії миру та висунула Заєва і Ціпраса у кандидати для отримання премії.

Читайте також: Столтенберг чекає Македонію у НАТО

Вона підкреслила, що прем'єр-міністри Греції та Македонії номіновані за створення "моделі мирного та конструктивного розв'язання конфлікту між двома сусідніми країнами, яка може служити прикладом для Балкан та інших регіонів".

"Ратифікація угоди двома країнами є доказом того, що діалог, позитивна енергія, космополітизм, рішучість і добросусідські відносини є необхідними для вирішення будь-яких проблем, незалежно від тиску націоналістів з обох сторін", - йдеться у листі Бушамаї.

Як повідомлялося, 11 січня парламент Македонії підтримав перейменування країни на Республіку Північна Македонія.

Відповідну угоду з Грецією було підписано у червні 2018 року. Ця домовленість між країнами була однією з головних умов для початку переговорів щодо вступу Македонії до ЄС і НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-