Молдова через кір оголосила

Молдова через кір оголосила "помаранчевий" рівень небезпеки

Укрінформ
Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп розкритикував органи охорони здоров'я та місцеві органи влади за несвоєчасну реакцію щодо запобігання поширення кору. В країні оголошено помаранчевий рівень небезпеки поширення кору.

Про це було заявлено під час екстреного засідання Національної комісії з питань охорони здоров'я, яке відбулося в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Безвідповідальність проявляють, перш за все, ті, хто виступає проти вакцинації дітей. Йдеться і про релігійні громади, і про батьків, і про місцеві органи влади, зокрема, з села Нові Морени Унгенського району, яка не вжила жодних заходів щодо запобігання поширенню захворювання. У Молдові є закон, відповідно до якого дітям, які не пройшли вакцинацію, заборонено відвідувати дитячі табори відпочинку, проте, місцева влада, як і органи охорони здоров'я на місцях вважали за краще цим законом знехтувати», - зазначив прем'єр.

Міністр охорони здоров'я, праці та соціального захисту Молдови Світлана Чеботар заявила після засідання Комісії, що в країні оголошено помаранчевий рівень небезпеки поширення кору. За її словами, стурбованість викликає і те, що за останні кілька років в Молдові суттєво скоротилася кількість дітей (з 95% до 87%), які проходять вакцинацію проти кору.

Глава Міністерства освіти, науки і досліджень Моніка Бабук зазначила, в зв'язку з цим, що до початку нового навчального року всім дітям необхідно буде пройти вакцинацію.

Згідно з останніми статистичними даними, кількість дітей, інфікованих на кір, досягла 56 осіб, а 86 неповнолітніх дітей з вираженими симптомами цього захворювання знаходяться під постійним наглядом лікарів. Більшість випадків зараження було зареєстровано в Чадир-Лунгзькому районі на півдні Молдови.

Читайте також: Україна "експортує" кір в інші країни — епідеміолог

Перший масовий випадок захворювання на кір було зафіксовано в одному з дитячих таборів Унгенського району, де відпочивали діти з м.Чадир-Лунга. За попередніми даними, табір належав одній з місцевих релігійних громад, представники якої виступають проти вакцинації дітей. Табір відпочинку працював без відповідної ліцензії місцевих органів влади. За даним фактом порушено кримінальну справу. Табір закрито.

На півдні Молдови через спалах кору скасували всі масові заходи. Відповідне розпорядження ухвалила керівник Гагаузького автономно-територіального утворення на півдні Молдови Ірина Влах за домовленістю з Міністерством охорони здоров'я, праці та соціального захисту.

«Щоб не допустити поширення інфекції, регіональна комісія з подолання надзвичайних ситуацій прийняла рішення ввести заборону на проведення всіх культурно-масових заходів у Гагаузії з залученням великої кількості людей. Виконком автономії разом з Міністерством охорони здоров'я Республіки Молдова докладає всіх зусиль, щоб запобігти поширенню кору в автономії», - зазначила Влах.

За її словами, в регіоні на сьогодні зареєстровано близько 149 випадків захворювання на кір. Переважно це діти з сіл Бешгіоз, Копчак, Казаклія і з міста Вулканешти. Є випадки і в інших населених пунктах, зафіксовано також захворювання на кір і в дорослих.

Башкан (керівник) автономії закликала мерів сіл і міст також скасувати святкування Храмів і проведення концертів, включаючи Фестиваль гагаузького вбрання, який мав пройти в Вулканешти 26 серпня.

Влах закликала всіх батьків до початку навчального року подбати про вакцинацію дітей, в іншому разі їх не допустять до занять.

Нагадаємо, що "помаранчевий" рівень небезпеки оголошують, коли можливий негативний вплив на соціально-економічну діяльність, матеріальні збитки та людські жертви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-