Ердоган не питатиме згоди світу для початку операції у Сирії

Ердоган не питатиме згоди світу для початку операції у Сирії

Укрінформ
Туреччина не запитуватиме ні у кого згоди для початку операції в Сирії, оскільки її початок, у разі загрози з території Сирії, вже обумовлений турецько-сирійською угодою, підписаною в 1998 році в Адані.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, виступаючи у п’ятницю в Ерзурумі, де відбувалося зібрання Партії справедливості та розвитку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Турецько-сирійська угода, підписана в Адані в 1998 році, дає Анкарі право на проведення військової операції в разі виникнення загрози з сирійської території… Туреччина не потребує згоди будь-якої сторони для антитерористичної операції в Сирії», - стверджує Ердоган.

Він наголосив на тому, що країни, які не мають прямого відношення до регіону, намагаються вплинути на ситуацію, направляють свої підрозділи, що стає на заваді, зокрема Туреччині, на шляху до встановленню стабільності.

Турецький президент також окреслив цілі, які Анкара прагне вирішити створенням зони безпеки вздовж кордону із Сирією.

«Ця зона (зона безпеки – ред.) повинна запобігати загрозам з сирійської території, а не захищати терористів. У протилежному випадку Туреччина сама створить зону безпеки на території Сирії», - заявив Ердоган.

Він наголосив, що Туреччині попри складність ситуації, попри загрози, не здасть своїх позицій у боротьбі з тероризмом.

Читайте також: Ердоган після зустрічі з Путіним анонсував сирійський саміт

Як повідомлялося, у грудні президент США Дональд Трамп оголосив рішення вивести американський збройний контингент із Сирії. Пізніше він заявив про доцільність створення 32-кілометрової зони безпеки. Це питання, серед інших, піднімалося в ході нещодавнього візиту до Анкари сенатора від Республіканської партії Ліндсі Грема. Повернувшись до Вашингтона, Грем закликав президента Трампа уповільнити виведення військ США з Сирії, поки джихадисти не будуть остаточно переможені. Туреччина у свою чергу неодноразово заявляла про готовність взяти на себе відповідальність за завершення боротьби з терористами після виведення військ США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-