Рекордний

Рекордний "шатдаун" серйозно загрожує економіці США – експерти в Давосі

Укрінформ
Наслідки від рекордно тривалої зупинки уряду США можуть дуже відчутно вдарити по американській економіці, що матиме також глобальний ефект, якщо адміністрація і Конгрес не знайдуть рішення ближчим часом.

Про це попередив у четвер у Давосі екс-радник президента США Джимі Картера, голова Економічного клубу Вашингтона, співзасновник групи Carlyle Group Девід Рубенштейн, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми ще ніколи не мали такого тривалого "шатдауну" уряду, і я не знаю жодної країни у світі, яка б справлялася з такою ситуацією", - зауважив експерт під час обговорень на Всесвітньому економічному форумі у Швейцарії.

Він пояснив, що сторони часто займають жорстку позицію на переговорах у сподіванні, що опонент буде слабкішим. Але коли щось іде не за планом, всі опиняються в глухому куті.

Читайте також: У Сенаті США з'явився двопартійний законопроект, який може припинити "шатдаун"

"Що сталося зараз: демократи та республіканці завели себе в таку ситуацію, у якій ніхто не хотів опинитися. Вони хочуть вийти з неї, але не знають, що може допомогти та звинувачують один одного", - зауважив експерт.

Він висловив сподівання, що ближчим часом політикам у Вашингтоні вдасться знайти вихід, тому що обидві сторони усвідомлюють, що негайно треба щось вирішувати. "Але якщо вихід не буде знайдений у скорому часі, це відчутно вдарить по економіці Сполучених Штатів. І ми не знаємо, наскільки відчутним буде це, бо ми ніколи не мали подібних економетричних моделей, які могли би відтворити масштаби такого впливу", - зауважив колишній економічний радник Білого дому.

Він також підкреслив, що навіть якщо "шатдаун" припинити зараз, його наслідки будуть відчутні й потім, оскільки йдеться про неповернення частини податків у бюджет, а також значно менші перерахування інших виплат. Крім того, це матиме потенційний вплив і на світову економіку.

Як повідомляв Укрінформ, тимчасове припинення фінансування американського уряду (шатдаун) розпочалося в США в ніч проти 22 грудня через те, що Конгрес відмовився підтримувати ініціативу президента Трампа про фінансування нової стіни на кордоні між Мексикою і США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-