Ягланд закликає країни Ради Європи сплатити внески за Росію

Ягланд закликає країни Ради Європи сплатити внески за Росію

Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд пропонує країнам-членам виділити додаткові кошти, щоб покрити фінансову прогалину у бюджеті організації, спричинену несплатою Росією своєї частки.

Про це генеральний секретар РЄ заявив у своєму зверненні до Парламентської асамблеї Ради Європи у вівторок у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми повинні шукати шляхи виходу із ситуації. Я чув, що стратегія Російської Федерації часто характеризується, як здійснення економічного тиску з метою досягнення мети. Але разом країни-члени мають спроможність усунути цей чинник через більші внески до бюджету, щоб запобігти великим скороченням, які стануть неминучими. Ми говоримо про відносно невеликі гроші заради великої мети", - заявив генсек РЄ.

Ягланд висловив упевненість, що таке рішення може бути виконане за наявності політичної волі.

"Це є добрим варіантом, замість того, щоб продовжувати говорити про цю кризу", - зазначив очільник Ради Європи.

Водночас, він також повідомив, що у середу представить регламентному комітету ПАРЄ проект доопрацьованого бюджету з урахуванням несплати РФ своєї частки.

Як повідомляв Укрінформ, у Страсбурзі 21-25 січня проходить зимова сесія ПАРЄ.

Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ навесні 2014 року після окупації Криму і початку військових дій на Донбасі.

З червня 2017 року РФ припинила платити внески до бюджету Ради Європи.

Російська сторона заявляє, що готова повернутися до виконання фінансових зобов'язань, якщо ПАРЄ прийме поправки до регламенту про скасування санкційних норм.

Водночас в Україні заявляють, що санкції щодо делегації Росії в ПАРЄ повинні зберігатися до повного виконання Москвою принципів Ради Європи і відновлення територіальної цілісності України.

За статутом Ради Європи, якщо до червня цього року російська сторона не відновить виконання своїх фінансових зобов'язань, держава може бути позбавлена прав брати участь у статутних органах організації.

Засідання Комітету міністрів РЄ, на якому розглядатиметься питання позбавлення Росії прав в організації, відбудеться у травні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-