ЄС назвав вирок журналістам Reuters у М'янмі наступом на свободу слова

ЄС назвав вирок журналістам Reuters у М'янмі наступом на свободу слова

Укрінформ
Європейський Союз назвав обвинувальний вирок суду у М'янмі щодо двох кореспондентів Reuters, яким передбачено ув’язнення на сім років, наступом на свободу слова.

Заява речника ЄС щодо цього розміщена на сайті Служби зовнішніх дій ЄС.

"Рішення суду, яким підтверджується засудження репортерів Reuters Ва Лоне (Wa Lone) та К'яв Со Оо (Kyaw Soe Oo) до семи років ув’язнення, є втраченою можливістю для права на власну думку. Це ще один наступ на свободу преси, на право громадськості на інформацію та на верховенство права у М'янмі", - йдеться у заяві.

Документ зауважує, що такий вирок суду є підставою для серйозних сумнівів щодо незалежності судової системи М'янми. Сам вирок ґрунтується на законі, який суперечить міжнародним стандартам у сфері прав людини.

"Під час кожного слухання первинного суду дипломати Європейського Союзу та його окремих країн-членів були присутніми серед багатьох міжнародних спостерігачів за процесом, і дуже уважно слідкували за розглядом справи. Ця проблема постійно піднімається у контактах з урядом М’янми. Ми переконані, що Президент М’янми належним чином відреагує на це неправосудне рішення та разом із урядом продемонструє, що преса може виконувати свої функції як важлива опора для демократії", - йдеться у заяві речника ЄС.

Читайте також: Журналісти Reuters програли апеляцію на свій вирок у М'янмі

Як повідомлялося, двох репортерів Reuters Ва Лоне та К'яв Сое Оо було затримано 12 грудня 2017 року. Поліція висунула їм обвинувачення у придбанні "важливих секретних документів" у двох поліцейських. На той час журналісти Reuters проводили розслідування щодо вбивства 10 мусульман рохінджа у західному штаті М'янми Ракайні під час репресій з боку армії. Журналісти відмовилися визнавати свою провину. Більше того, в агентстві заявили, що вся справа є сфабрикованою поліцією.

3 вересня суд у М'янмі засудив їх до 7 років за обвинуваченням у порушенні закону про державну таємницю. Адвокати засуджених журналістів подали апеляцію на вирок суду першої інстанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-