В Ірані вигадали, як підняти вартість знеціненої через санкції нацвалюти

В Ірані вигадали, як підняти вартість знеціненої через санкції нацвалюти

Укрінформ
Центральний банк Ірану повідомив, яким способом планує підняти вартість національної грошової одиниці ріала, що значно потерпіла внаслідок економічної кризи у країні, а потім і через відновлення санкцій США.

Про це пише "Радіо Свобода".

Як заявив керівник центробанку Абдолнасер Гемматі, якого цитують засоби інформації Ірану, він уже подав на розгляд уряду проект закону про деномінацію ріала за коефіцієнтом 10 тисяч до 1 - знімаючи з банкнот по чотири нулі.

«Сподіваюся, цю справу можна буде завершити якнайшвидше», – додав він.

Читайте також: Іран відправить військові кораблі до Атлантичного океану

Для цього проект закону має схвалити уряд і подати на розгляд парламенту, його має схвалити парламент і затвердити Рада вартових Конституції – специфічний іранський орган, який, серед інших завдань, перевіряє на відповідність ісламському праву країни нових законодавчих актів.

Читайте також: США вимагають від Ірану не запускати космічні ракети

Видання зазначає, що іранський ріал упродовж 2018 року втратив понад 60 відсотків своєї вартості, хоча останніми тижнями дещо відновив позиції.

"У 2018-му інфляція в Ірані склала майже 40%. Станом на 6 січня валютообмінні сайти подають реальну вартість ріала як близько 110 тисяч за 1 долар США", - йдеться у повідомленні.

Таке знецінення валюти продиктоване спочатку економічною кризою, а потім поверненням санкцій США, які були зупинені 2015 року за умовами «ядерної угоди» між Іраном і шістьма світовими державами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-