Іран проводить переговори з афганським

Іран проводить переговори з афганським "Талібаном"

Укрінформ
Іран проводить переговори з представниками терористичної організації "Талібан" з відома уряду Афганістану.

Про це заявив іранському інформагентству IRNA секретар Вищої ради національної безпеки ІРІ Алі Шамхані під час візиту до Кабула, повідомляє Reuters.

"Усі контакти та переговори з "Талібаном" відбуваються з відома уряду Афганістану і цей процес продовжуватиметься", - заявив Шамхані, не вдаючись у деталі переговори.

За словами іранського високопосадовця, ці перемовини мають "допомогти вирішити безпекові проблеми в Афганістані".

Інформація про переговори між Іраном та "Талібаном" з'явилася на тлі початку офіційних переговорів між США та "Талібаном": 17 грудня представники "Талібану" зустрілися з офіційними представниками США в ОАЕ в рамках зусиль щодо припинення війни в Афганістані.

Читайте також: У США заявляють про посилення позицій "Талібану" в Афганістані

Як зазначає Reuters, Іран, де переважає шиїтське населення, тривалий час мав близькі відносини з шиїтськими групами у сусідньому Афганістані, чиї бойовики воювали проти сунітських бойовиків "Талібану".

"Але в останні місяці афганські чиновники звинувачували Тегеран, який, як заявляють в США, хоче розширити свій вплив у західному Афганістані, у забезпеченні "Талібану" грошима, зброєю та вибухівкою. Іран це заперечує", - йдеться у повідомленні.

У листопаді американська влада також продемонструвала зразки зброї, які, як стверджувалося, іранського виробництва та були передані бойовикам у Ємені та Афганістані. В Тегерані заперечили такі постачання озброєння.

Раніше у жовтні США також звинуватили Іран у наданні "Талібану" допомоги у виглядів тренувань бойовиків, постачання фінансів та зброї, ввівши санкції проти 8 іранських фізичних осіб, серед яких було двоє військових з елітного спецпідрозділу Quds Корпусу стражів Іранської революції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-