"Чорний день": у Німеччині закрили останню вугільну шахту

Укрінформ
П'ятниця, 21 грудня, ознаменувала завершення ери кам'яного вугілля у Німеччині.

Церемонію закриття останньої шахти в Ботропі у Рурському басейні транслювали в прямому ефірі німецькі телеканали, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це чорний день. Останній чорний день. Ми відмовляємося від видобутку вугілля остаточно і безповоротно», - сказав Петер Шрімпф - голова Ruhrkohle AG, найбільшої німецької вугледобувної корпорації.

У церемонії брали участь федеральний президент ФРН Франк-Вальтер-Штайнмаєр, голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, німецькі політики, священики і вже колишні шахтарі.

«Це не просто шматок вугілля. Це історія... Цей день трагічний не тільки тому, що закривається шахта, а тому що закінчується ціла епоха для вас», - сказав Штайнмаєр, якому вручили останній шматок видобутого вугілля.

Без вугілля, підкреслив він, історія ФРН була б іншою.

Вугілля зіграло величезну роль у створенні економічної могутності Німеччини. Однак вже з кінця 1950-х німецьке вугілля почало програвати в ціні імпортованому, а також іншим носіям, у галузі почалася криза. З 1960 до 2000 року кількість шахт у ФРН скоротилася зі 146 до 12. Останні 3 роки в країні працювали лише дві шахти із сукупною річною продуктивністю менше 4 млн тонн.

Читайте також: Росія вислала шведського дипломата, який написав книгу "Народ Путіна"

Влада зволікала момент повного закриття шахт, щоб якомога більшій кількості шахтарів забезпечити нові робочі місця. Більшість із 3500 шахтарів, які залишалися, цього року достроково виходять на пенсію. Інші перейдуть на адміністративну роботу, в пожежні частини, на роботу в аеропортах або на вокзалах, деякі можуть пройти перепідготовку на інші спеціальності.

Відмова від видобутку вугілля не означає відмову від використання імпортного енергоносія, а також від бурого вугілля, яке продовжують видобувати. Однако створена влітку нинішнього року урядом ФРН «Вугільна комісія» розробляє федеральний план повної відмови від вугілля.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-