Трамп привітав іудеїв зі святом Хануки

Трамп привітав іудеїв зі святом Хануки

Укрінформ
Президент США Дональд Трамп привітав іудеїв США, Ізраїлю та всього світу з святом Хануки.

Про це повідомляє "Голос Америки".

«Упродовж восьми вечорів єврейські сім'ї будуть збиратися, щоб брати участь у запалюванні менори. Ця особлива традиція почалася більше двох тисяч років тому під час повторного освячення Священного Храму в Єрусалимі, яке послідувало за тяжким часом, коли євреїв переслідували за те, що вони сповідували свою віру», - йдеться в президентському зверненні.

Читайте також: Іудеї всього світу цього вечора починають святкувати Хануку

«На жаль, – продовжує президент, – сьогодні євреї в усьому світі продовжують стикатися з різними формами насильства, ненависті та фанатизму. Ми пам'ятаємо всіх тих з синагоги «Л"Симха» (Дерево Життя) в Піттсбурзі, штат Пенсільванія, життя яких трагічно обірвалося в жовтні цього року. Як єдина країна, ми висловлюємо нашу любов і підтримку постраждалим, їх рідним, громаді, і ми молимося про те, щоб сім'ї жертв знайшли хоч якийсь розрад в період свят».

«Нехай у майбутні дні гаряче полум'я кожної свічки менори допоможе наповнити серця любов'ю і щастям. Всі разом ми знову заявляємо про те, що істина і світло завжди пробиваються крізь темряву», – йдеться в президентському привітанні.

Як відомо, після Четвертої Сирійської віни Юдея стала провінцією Держави Селевкідів. Селевкідського басилевса Антіоха IV Епіфана не влаштовувало, що євреї живуть відокремлено і не піддаються впливу панівної елліністичної культури. Спочатку хитрістю, а потім і силоміць він намагався насадити свою культуру. Врешті-решт загарбники вторглися до Храму і спаплюжили його.

Читайте також: Іудеї всього світу цього вечора починають святкувати Хануку

Евреї повстали і здобули перемогу, вони прийшли до храму, очистили жертовник, зробили новий храмовий світильник. За легендою вони знайшли лише один дзбан не опоганеної загарбниками олії, котрого повинно було вистачити на один день, та запалили світильник. Але Бог зробив диво - олії вистачило на 8 днів горіння - час, необхідний для виготовлення нової олії.

На честь цього чуда щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукії (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі пам'ятали про диво.

Хануку відзначають із II століття до н. е.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-