Трамп і Путін зустрінуться не раніше повернення українських моряків і суден — Помпео

Трамп і Путін зустрінуться не раніше повернення українських моряків і суден — Помпео

Укрінформ
Зустріч президентів США і Росії, запланована заздалегідь у Аргентині і скасована Дональдом Трампом, може відбутися лише після того, як РФ поверне Україні захоплених у порушення міжнародних норм моряків і судна.

Про це заявив державний секретар США Майк Помпео в інтерв'ю телеканалу CNN, що вийшло в суботу.

"Президент (Трамп – ред.) хотів надіслати чітке, однозначне повідомлення, що ми вважаємо такого роду поведінку (росіян – ред.) неприйнятною, й тому він скасував зустріч", - пояснив Помпео.

Він назвав поведінку росіян "обурливою" й такою, що "глибоко суперечить міжнародному праву".

Державний секретар США також наголосив на необхідності повернення українських моряків і суден, захоплених росіянами біля Керченської протоки, і це, за його словами, є умовою для можливого проведення переговорів з РФ.

"Ми хочемо, щоб (українські – ред.) моряки і кораблі були повернуті", - пояснив вимоги американської сторони Майк Помпео. Крім того, за його словами, президент Трамп своїм рішенням хотів надіслати однозначний меседж, "що росіяни повинні змінити свої дії".

Читайте також: Американці пропонують Путіну зустрітися не з Трампом, а з його радником

Помпео також заявив, що рішення глави Білого дому скасувати зустріч із Путіним ніяк не було пов'язане з новими подробицями розслідування спецпрокурора Мюллера та свідченнями Майка Коена. Принаймні, таке пояснення запропонували в Кремлі, коли намагалися виправдати відмову Трампа проводити з ними переговори. Помпео назвав це твердження "сміхотворним".

"Росіяни самі змусили скасувати цю зустріч своєю поведінкою в Керченській протоці", - підсумував державний секретар США.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь через Керченську протоку. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українських кораблі і 24 моряків.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон «Про затвердження указу Президента України «Про запровадження воєнного стану в Україні» на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії у Керченській протоці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-