Дещиця на роковинах Голодомору: Світ має не дозволяти Москві чинити як у 30-х

Дещиця на роковинах Голодомору: Світ має не дозволяти Москві чинити як у 30-х

Фото
Укрінформ
Українська громада Польщі та українські дипломати вшанували в суботу у Варшаві пам’ять жертв Голодомору в Україні.

У церкві святого Іоана Ліствичника відбулася поминальна молитва, а згодом усі присутні запалили лампадки біля памятника жертам Голодомору 1932-1933 років в Україні на Вольському кладовищі Варшави, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні, 85 років після цих подій, варто пам’ятати, що незважаючи на всі спроби комуністичного режиму йому не вдалося стерти пам’ять про цих людей, не вдалося зламати дух українського народу”, - наголосив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він підкреслив, що попри спроби приховати інформацію про Великий Голод, вона стала публічною завдяки очевидцям тих подій, щоденникам людей, які пережили трагедію, а також дякуючи праці істориків й активістів, які привернули увагу до Голодомору вже в наші роки.

Читайте також: Дуда написав листа Порошенку у зв’язку з роковинами Голодомору

“Дуже важливо, що ця пам’ять зараз є доступною, поширюється у світі і є підставою до того, шоб країни не тільки знали про ці трагічні події, а й також і засудили їх”, - підкреслив український дипломат.

Він нагадав, що станом на сьогодні вже 16 країн, зокрема і Польща, визнали цей злочин актом геноциду.

“Про цю трагедію українського народу потрібно пам’ятати, щоб не допустити подібного в майбутньому, щоб розуміти і знати до чого може призвести тоталітарний режим. Також варто пам’ятати і поширювати інформацію про це, щоб світ не мовчав і не дозволяв Москві робити без покарання те, що вона хоче, так як це було в 30-х роках, в часи комуністичного режиму в радянські часи і так, як вона це намагається робити на сході України чи у Криму тепер”, - підкреслив посол України в Польщі.

Він додав, що лише засудження і загальний тиск зможе зупинити агресора і ворога.

Дещиця нагадав, шо напередодні у Польському театрі у Варшаві відбувся показ спектаклю “Великий Голод” на основі вибраних фрагментів опублікованої торік книги відомої американської дослідниці Енн Епплбаум “Червоний голод”.

У Варшаві та по всій Польщі у суботу та неділю відбуваються поминальні богослужіння у пам’ять про жертви трагедії. У неділю ввечері вище духовенство Римо-католицької церкви у Польщі очолить екуменічну молитву у Варшаві за жертвами Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-