Австралія допоможе США з перевірками ядерної зброї у Пхеньяна

Австралія допоможе США з перевірками ядерної зброї у Пхеньяна

Укрінформ
Американська адміністрація звернулася до Австралії з пропозицією взяти участь у  інспектуванні демонтажу ядерної програми Північної Кореї.

Про це повідомляє видання The Australian.

Зазначається, що США запропонували Австралії надіслати своїх фахівців до складу міжнародної команди інспекторів, якщо Північна Корея погодиться надати їм доступ на свою територію.

За інформацією ЗМІ, австралійський уряд Скотта Моррісона дав принципову згоду на запит США і визначив коло австралійців, які могли б негайно відбути до Північної Кореї у разі необхідності.

Вважається, що Австралія може відіграти “суттєву” роль у процесі інспектування денуклеаризації Північної Кореї, оскільки Пхеньян хоче, щоб ключову роль у цьому процесі відігравали неупереджені сторони.

Минулого місяця держсекретар США Майк Помпео відвідав Пхеньян і сказав, що Кім Чен Ин готовий дозволити міжнародним інспекторам доступ до ключових ядерних об’єктів.

Коментуючи залучення Австралії Помпео сказав, що північнокорейський лідер зокрема  погодився надати незалежним інспекторам доступ до ядерного полігону Punggye-ri. Північна Корея стверджує, що знищила його у травні, підірвавши тунелі, але незалежним інспекторам не дозволялося перевіряти, чи знищений полігон насправді.

Пхеньян ще не визначився з умовами допуску на територію полігону, що стало б ключовим першим кроком до виконання обіцянки Кім Чен Ина Дональду Трампу на цьогорічному саміті у Сінгапурі.

Австралійці раніше працювали в міжнародних командах з ядерних інспекцій в Іраку. Оскільки Австралія не є ядерною державою, її інспектори не будуть брати участь у ліквідації ядерної зброї, але братимуть участь в інших аспектах програми інспекційних перевірок, включаючи оцінку ракетних можливостей Північної Кореї.

Читайте також: КНДР підірвала 10 пунктів охорони на кордоні з Південною Кореєю

Австралійський уряд може забезпечити участь у міжнародній групі експертів фахівців-геофізиків, фахівців з сейсморозвідки, радіаційних експертів, аналітиків із супутникових зображень тощо.

Залучення Австралії до процесу інспектування буде залежати від рішення Північної Кореї. Наразі не зрозуміло, чи трактуватиме КНДР Канберру як чесного посередника у процесі інспекції чи як занадто наближеного до США заангажованого гравця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-