Меркель нагадала, куди ведуть національне свавілля і військова самовпевненість

Меркель нагадала, куди ведуть національне свавілля і військова самовпевненість

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель стурбована новими тенденціями до самоізоляції, націоналізму, небажанням шукати компроміси на міжнародному рівні й вирішувати питання силою.

Про це вона заявила, відкриваючи «Паризький форум заради миру», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Війна з її безглуздим кровопролиттям показала, куди можуть завести національне свавілля і військова самовпевненість, до яких згубних наслідків - безмовність і нездатність до компромісів у політиці і дипломатії», - сказала Меркель.

Вона зазначила, що Перша світова війна показала всім, до яких згубних наслідків може призвести ізоляціонізм. І сьогодні її турбує поширення з новою силою «національної зашореності», бажання декого вирішувати питання, ігноруючи свої обов'язки; те, що сам європейський мирний проект поставлений під питання.

«Ми знову бачимо готовність реалізовувати власні інтереси, у гіршому разі, за допомогою насильства», - сказала канцлер, не називаючи нікого конкретно. Вона нагадала статистику: у світі відбуваються 222 насильницькі конфлікти, які найбільше б'ють по самих беззахисних - по дітях. Лідер Німеччини підкреслила, що не можна відгороджуватися від конфліктів, близько або далеко від Європи вони розгортаються.

Читайте також: Порошенко, Меркель і Макрон проводять переговори щодо фейкових виборів в “Л/ДНР”

«Закритість, відгородження від інших, не були вирішенням проблем уже сторіччя тому, як вони можуть бути таким сьогодні, у настільки взаємно-переплетеному світі з населенням уп'ятеро більшим, ніж у ту пору?», - звернулася канцлер до учасників форуму. За її словами, тільки тісна міжнародна спільна робота на основі загальних цінностей - єдина можливість здолати жахіття минулого і побудувати розсудливе майбутнє.

Ейфорія, пропаганда і обіцянка швидкої перемоги з початку війни вилилися в 17 млн смертей, нагадала Меркель. «Просунуті» держави повною мірою використали досягнення технічного прогресу в цілях масового знищення, проігнорувавши повністю самі основи цивілізованості. Німеччина була знищена, але разом з нею програли всі. Сьогоднішня ФРН, за її словами, дуже цінує те, що після двох світових воєн і усіх лих, які її країна принесла іншим державам, сусідам, ті повірили молодій Федеративній Республіці Німеччина і прийняли її як рівну.

Мир не може бути проектом одних лише політиків, над ним мають працювати усі люди, нехай цей шлях і не простий, резюмувала Меркель.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко візьме участь у відкритті «Паризького форуму заради миру», ініційованого Президентом Франції.

Фото: dpa / Kay Nietfeld

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-