Польща святкує сторіччя відновлення незалежності

Польща святкує сторіччя відновлення незалежності

Відео
Укрінформ
У Польщі в неділю, 11 листопада, відзначають 100-річчя відновлення незалежності країни після 123-років поділів країни між Росією, Австро-Угорщиною та Пруссією.

З цієї нагоди в Польщі відбуваються урочисті заходи за участю перших осіб держави, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Відзначення 100-річчя розпочалося в суботу відкриттям пам’ятника екс-президенту Польщі Лєху Качинському на площі Пілсудського у Варшаві. Ввечері на Національному стадіоні за участю понад 40 тис. глядачів відбувся великий концерт польських зірок естради під назвою “Концерт для незалежної”.

У суботу ввечері у телезверненні до народу президент Польщі Анджей Дуда підкреслив, що “поляки повністю використали шанс, який вони отримали після Першої світової війни”.

“Відчуття національної свідомості, сила спільноти і здібності наших лідерів принесли перемогу. Ми відновили нашу країну, суверенна Річ Посполита повернулася на політичну карту Європи”, - заявив Дуда.

Він закликав усіх поляків у Польщі та за кордоном в неділю вийти на вулиці о 15-й годині і разом заспівати національний гімн, а також вивісити на будинках національні прапори.

У неділю, 11 листопада, у Варшаві триватимуть урочистості. Зокрема, о 12 годині відбудеться урочиста зміна варт біля могили Невідомому солдату і виступ президента. Згодом відбудеться вручення державних нагород, а о 15 годині розпочнеться великий марш вулицями міста під назвою “Для тебе, Польщо”, в якому, зокрема, бере участь глава уряду Матеуш Моравецький. Попри те, що суди скасували рішення мера Варшави про заборону націоналістичного “Маршу незалежності”, його організатори вирішили не проводити окремого маршу, а долучитися до того, який організовує влада.

До 100-річчя відновлення незалежності у Польщі презентували рекламний ролик про цю подію за участю голлівудського актора Мела Гібсона.

11 листопада 1918 року Рада регентів у Варшаві передала військове керівництво на польських територіях до рук звільненого з ув'язнення в Німеччині польського політика Юзефа Пілсудського. Вважається, що цього дня Польща здобула незалежність.

Читайте також: Людство відзначає сторіччя з дня завершення Першої світової війни

День незалежності Польщі був офіційно заснований у квітні 1937 року, але потім це свято скасували. У вересні 1939 року, на початку Другої світової війни, Польща знову зазнала поділу між нацистською Німеччиною (початок окупації – 1 вересня) та СРСР (початок окупації – 17 вересня). Після закінчення війни День незалежності офіційно не відзначався до 1989 року, коли у Польщі відбулися перші демократичні вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-