У Боснії і Герцеговині почали ліквідацію сербохорватської мови

У Боснії і Герцеговині почали ліквідацію сербохорватської мови

Укрінформ
У Боснії і Герцеговині почали вводити в дію закон про початкову освіту.

Відповідно до закону навчання у школах відбуватиметься однією із 3 офіційних мов конституційних народів країни замість мови, що позначалася як боснійсько-хорватсько-сербська (або ж сербохорватська).

Про це повідомляє Oslobodjenje.

«Міністерство освіти Сараєвського Кантону, що входить до Федерації Боснії і Герцеговини, офіційно розпочало імплементацію нового закону про початкову освіту, згідно з положеннями якого школи повинні опитувати батьків учнів і обрати єдину мову для навчання – одну з 3 мов конституційних народів країни, тобто сербську, хорватську чи боснійську», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: На виборах до президії Боснії виграє пропутінський сербський лідер

Захисники нововведення кажуть про необхідність дотримання прав людини на навчання рідною мовою та про необхідність захисту й розвитку боснійської мови, а не сербохорватської. Противники ж заявляють про політичне та ідеологічне підгрунтя такого рішення та попереджають про можливе запровадження окремих шкіл та до подальшого розколу суспільства в БіГ за національною ознакою.

Як відомо, до цього часу в БіГ використовувався окремий термін – боснійсько-хорватсько-сербська мова, або ж сербохорватська мова – ще з часів Югославії, де вона була офіційною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-