На виборах до президії Боснії виграє пропутінський сербський лідер

На виборах до президії Боснії виграє пропутінський сербський лідер

Укрінформ
Проросійський сербський лідер Мілорад Додик оголосив про свою перемогу на виборах до президії Боснії і Герцеговини, що складається з трьох осіб.

Про це повідомляє агентство АР.

"Додік заявив, що він отримав 56 відсотків голосів на недільних виборах, а його головний суперник, Младен Іванич, отримав 44 відсотки", - йдеться у повідомленні.

Додік наголосив, що "народ прийняв таке рішення".

За його словами, прогноз був зроблений на основі підрахунку 85 відсотків бюлетенів.

Попередні офіційні результати очікуються пізніше.

Як повідомлялося, у Боснії і Герцеговині у неділю, 7 жовтня, пройшли загальні вибори, на яких громадяни мали обрати членів президії та парламентської асамблеї країни, а також кандидатів у численні державні інститути.

Зокрема, мали бути обрані три голови президії - по одному представнику від хорватів, боснійців і сербів. На виборах до парламентської асамблеї громадяни обрали 42 парламентаріїв до палати представників, а також членів палати народу, що складається з 15 осіб.

Читайте також: У Латвії на виборах перемагає проросійська партія

На посаду представника в президії цього року претендували 15 кандидатів. Президент Республіки Сербської, що входить до складу Боснії і Герцеговини, Мілорад Додик балотується від Союзу незалежних соціал-демократів на пост члена президії від сербів. Його конкурентом є чинний представник сербів у Президії Боснії і Герцеговини, представник партії "Союз за зміни" Младен Іванич.

Як відомо, лідер Республіки Сербської Мілорад Додик є близьким союзником президента РФ Володимира Путіна в Європі. Він також підтримує тісні зв'язки з лідеркою французьких правих Марін ле Пен та правою австрійською "Партією свободи".

Республіка Сербська - це одне з утворень на території нинішньої Боснії і Герцеговини, розташоване у внутрішній частині Балканського півострова. Воно включає в себе населені сербами північні і південні райони Боснії і Герцеговини.

Однак в даний час розглядається питання про відокремлення Республіки Сербської від Боснії і Герцеговини в результаті січневого "референдуму". Додиком не дуже задоволені на Заході. Євросоюз не раз висловлював невдоволення "зайвої проросійськістю" політика. Зазначимо, що Додик підтримував союзницькі відносини з Росією, що, серед іншого, стосуються негуманітарних амбіцій Москви.

За оцінкою американських експертів, за останні роки російська військова і фінансова допомога Республіці Сербській подвоїлася. У 2016 році було укладено угоду з Росією про підготовку спеціальних поліцейських сил Республіки Сербської, а минулого року лідер сепаратистського регіону Боснії і Герцоговини - Республіки Сербської, заявив, що готується до будівництва російської гуманітарної бази на своїй території. Однак жителі Балкан почали побоюватися, що Росія спробує перетворити рятувальний гуманітарний центр у Ніші, на півдні Сербії, на військовий об'єкт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-