«Залізна канцлер» втомилася

«Залізна канцлер» втомилася

Укрінформ
«Захід ери Меркель» розпочався у 2015 році, коли канцлер широко відчинила двері до країни усім біженцям

Голова ХДС йде з посади партійного боса, а на чолі уряду має намір залишатися до 2021 року. Якщо не відбудеться більш ранньої відставки.

Недільні вибори у місцевий парламент, ландтаг, у західній німецькій землі Гессен несподіванок не принесли. Несподіванок у плані результату: партії влади – консерватори та соціал-демократи понесли масові втрати на фоні поліпшення результатів усіх інших 4 політичних сил, які подолали прохідний бар'єр.

Однак реакція голови Християнсько-демократичного союзу Ангели Меркель, яка за цим послідувала, справила ефект вибуху бомби. У понеділок в обід після наради керівництва ХДС, Меркель, яка очолювала його з 2000 року, заявила, що не буде балотуватися на посаду голови на з'їзді на початку грудня. А після 2021 року взагалі йде з великої політики.

Фото: DPA
Фото: DPA

При цьому вона уточнила, що до цього часу залишиться канцлером, тому що розуміє свою відповідальність перед народом і країною.

«Настав час відкрити нову главу... По-перше, на наступному партійному з'їзді ХДС у Гамбурзі в грудні я не буду виставляти свою кандидатуру на посаду голови. По-друге, цей четвертий термін стане моїм останнім на посаді федерального канцлера ФРН: на парламентських виборах у 2021 році я не буду більше балотуватися на посаду канцлера від союзу ХДС/ХСС, і взагалі у Бундестаг, і не планую прагнути якихось політичних посад», – виклала Меркель плани на майбутнє.

Протягом цього законодавчого періоду, який закінчується якраз у 2021 році, вона готова продовжувати працювати на посаді глави уряду.

Протягом 18 років вона намагалася добре виконувати свою роботу на посаді лідера партії та майже 13 років – на посаді канцлера. «Я канцлером не народилася і знала, що одного разу залишу свої посади. Я хотіла служити Німеччині», – додала вона.

«Я несу відповідальність за все, що вдалося зробити і що не вийшло», – заявила Меркель. За її словами, подія є чітким сигналом того, що так тривати далі не може. В оголошених нею кроках Меркель бачить свій особистий внесок в те, щоб уряд зміг сконцентруватися і добре працювати.

«Залізна канцлер» втомилася.

Фото: Arno Mikkor/EU2017EE
Фото: Arno Mikkor/EU2017EE

Хто замінить 64-річну Меркель після 18 років перебування її на чолі ХДС, поки невідомо. Про свої наміри балотуватися вже заявили генеральний секретар партії і протеже самої Меркель Аннегрет Крампр-Карренбауер, міністр охорони здоров'я Йенс Шпан, а також Фрідріх Мерц, колишній голова фракції ХДС/ХСС у Бундестазі до 2002 року, поки його з цієї посади не потіснила саме Меркель.

СОЮЗНИКИ-КОНКУРЕНТИ

Результати недільних виборів у землі Гессен Меркель назвала «дуже гіркими». Вона визнала, що почасти таке голосування, так само як і 2 тижні тому в Баварії, було викликано невдоволенням народу роботою центрального уряду, проблемами з комунікацією та «робочою культурою» в ньому. Це не дозволило уряду працювати так, як очікує народ.

Нагадаємо, що партії протягом майже півроку після виборів у вересні 2017 року не могли створити коаліцію. В результаті все ж вдалося повторити попередній чорно-червоний формат – ХДС/ХСС/СДПН. Але на цьому потрясіння у верхах не закінчилися і неприємності відбувалися вже всередині сестринських партій консервативного блоку ХДС і ХСС, коли лідер Християнсько-соціального союзу, міністр внутрішніх справ Горст Зеєгофер періодично ставив безпосередній начальниці, канцлеру, ультиматуми і влаштовував провокації то з одного, то з іншого приводу.

Після виборів у рідній Баварії вже і Зеєгофер також сказав, що навряд чи залишиться на чолі ХСС у майбутньому. Але на відміну від Меркель він мотивував це тим, що, навпаки, не збирається нести персональну відповідальність за програш на земельних виборах.

Оголошення про плани Меркель увігнало в ступор партнерів по Великій коаліції – соціал-демократів. Лідер партії Андреа Налес після кількагодинного осмислення нової ситуації виступила з заявою, в якій віддала належне Меркель, зазначивши «видатні досягнення» першої жінки – лідера ХДС, яка прийняла на себе керівництво партією у вкрай складний для цієї партії період і так успішно працювала багато років.

У попередньому уряді Налес була міністром, в нинішньому вона не працює, але з Меркель вони давно знайомі і загалом непогано один одного розуміють. Що, втім, не заважало Налес не раз «наїжджати» на ХДС і звинувачувати консерваторів у тому числі і в падінні рейтингів власної партії. Так сталося і цього разу. Правда, Налес, мабуть, з почуття співучасті до Меркель, спробувала звалити все на бузотерів в рядах ХСС. При цьому, однак, виступила за збереження правлячої коаліції, перед якою «стоїть багато завдань».

Майбутня відставка Меркель створює турбулентну ситуацію в рядах і самих есдеків, на адресу яких не один місяць летять стріли критики. Партія після фальстарту з Мартіном Шульцем і так змінила керівництво, але це не допомогло їй до кінця переконати виборців у тому, що СДПН змінюється.

ВИБОРИ МІСЦЕВІ, ПРОБЛЕМИ ЦЕНТРАЛЬНІ

Тому сварки у центральному уряді, який народжувався у багатомісячних муках, не могли не перекинутися на периферію держави.

У ході двох останніх земельних виборів – у Баварії 14 жовтня і у Гессені 28 жовтня – саме берлінські проблеми вийшли на передній план, хоча зазвичай людей куди більше займають проблеми, які ближче до тіла і до місця проживання, а не те, що відбувається в столиці.

Але цього разу виборці, голосуючи за своїх місцевих політиків, думали якраз про те, що відбувається на федеральному рівні з партіями. Підсумок: консерватори у Баварії втратили 10 з половиною відсотка (до 37,2%) проти виборів 2013 року, в Гессені – 11,3% та отримали 27%. Не краще виглядає ситуація і для соціал-демократів: відповідно 9,7% (мінус 10,9%) і 19,8% (мінус ті самі 10,9%, хоч у чомусь стабільність). Найгірший результат з часів завершення Другої світової війни.

Саме тому невтішний для партій влади результат в обох землях взагалі ставить під питання долю Великої коаліції ХДС/ХСС/СДПН. Тому питання може стати у розрізі: а чи протримається взагалі цей уряд до 2021 року? І чи залишиться сама Меркель канцлером...

Така нестабільність – новина вкрай неприємна. Причому не тільки для німців, але і для ЄС, а також, безумовно, для України. Експерти, економісти вже висловлюють серйозні побоювання з приводу того, як це позначиться на найрізноманітніших сферах – від європейських політичних справ до курсу акцій на біржах.

...«Захід ери Меркель» розпочався у 2015 році, коли канцлер широко відчинила двері до країни усім біженцям. Це, з одного боку, спричинило піднесення правопопулістської Альтернативи для Німеччини, яка після виборів у Гессені увійшла в ландтаги всіх без винятку німецьких земель. З іншого – поглибило раніше малопомітні розбіжності всередині консервативного союзу.

Думається, Ангела Меркель прекрасно розуміє, що коріння її сьогоднішніх проблем багато в чому лежить в її одноосібному і досить імпульсивному рішенні більш ніж 3-річної давності. Чи шкодує вона про нього? Важко сказати. Публічно вона завжди повторює, що зробила би сьогодні те саме.

Ольга Танасійчук, Берлін

Перше фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-