Майже половина населення світу не отримує основну медичну допомогу — ВООЗ

Майже половина населення світу не отримує основну медичну допомогу — ВООЗ

Укрінформ
Близько 50% населення світу не має доступу до основних послуг охорони здоров'я, зокрема, при неінфекційних та інфекційних хворобах, захисті здоров'я матері й дитини тощо.

Такі дані озвучили на Глобальній конференції з первинної медико-санітарної допомоги, яка проходить в Астані (Казахстан), повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

"Сьогодні світ став більш здоровим для дітей, ніж будь-коли раніше, але, незважаючи на це, щорічно близько 6 мільйонів дітей помирають віком до п'яти років, в основному, від причин, яким можна запобігти, та більше 150 мільйонів дітей відстають у розвитку. Щонайменше половина населення світу не має доступу до основних послуг охорони здоров'я, включаючи медичну допомогу у разі неінфекційних захворювань та інфекційних хвороб, охорону здоров'я матері і дитини, а також охорону психічного, сексуального і репродуктивного здоров'я", - відзначають експерти ВООЗ.

У міжнародній організації заявили, що ресурси охорони здоров'я у переважній більшості випадків орієнтуються на вжиття заходів відносно конкретних хвороб, а не на формування стабільних, всеосяжних систем охорони здоров'я.

У рамках форуму країни світу погодили Астанинську декларацію, обіцяючи посилити системи первинної медико-санітарної допомоги як найважливіший крок на шляху до досягнення загального охоплення послугами охорони здоров'я.

Читайте також: У лікарнях, що підписали договори з НСЗУ, рішення щодо зарплатні приймає колектив

"Астанинська декларація, одноголосно схвалена усіма державами-членами ВООЗ, містить зобов'язання в чотирьох ключових областях: приймати сміливі політичні рішення в інтересах здоров'я в усіх секторах; вибудовувати стійку первинну медико-санітарну допомогу; розширювати права і можливості окремих людей і співтовариств; орієнтувати підтримку, здійснювану зацікавленими сторонами, на національні заходи політики, стратегії та плани", - поінформували у ВООЗ.

ЮНІСЕФ і ВООЗ допомагатимуть урядам і громадянському суспільству в здійсненні Астанинської декларації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-