Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Хто такі Аскольд і Дір? Насправді, все було інакше...

Хто такі Аскольд і Дір? Насправді, все було інакше...

Блоги
Укрінформ
Як мало ми знаємо про історію землі, на якій живемо!

...Ішов 860 рік, коли один видатний вікінг на прізвище Гастінг вирішив відправитися із Скандинавії до південної Європи – трохи пограбувати місцевих.

Разом із численною дружиною вікінг вийшов у Північне море, проплив повз Британію, зайшов у Гібралтар, а у Середземному морі пройшовся спочатку по північній Африці, а потім грабонув венеційців.

Наступною метою, яку собі намітив Гастінг, була Візантія, але добратися до неї із Середземного моря вікінги не змогли – з півдня Константинополь був захищений легендарною системою оборонних споруд. Тож Гастінгу довелося плити назад до Скандинавії.

Але він на тому не заспокоївся: скарби Візантії не давали йому спокою. Тоді він задумав перехитрити візантійців і напасти на них із півночі.

Для нового походу вирішив взяти собі союзником такого собі Бйорна із клану Фрізів, який на той час правив у Старій Ладозі, змінивши свого брата Рьоріка.

Той погодився. Зустрітися вирішили в Полоцьку, що на Західній Двині. Звідти об`єднані сили вікінгів – де річками де волоком – добралися до Дону і спустилися рікою до Азовського моря.

Чому Доном, а не Дніпром? На те була причина. На Азовському морі тоді знаходилася велика база варязького флоту – у місті, яке колись було столицею Боспорського царства, і з нього починався Великий шовковий шлях. У слов`янських літописах воно має ім`я Тмутаракань.

Саме у Тмутаракані Гастінг і Бйорн зібрали ударне угруповання і доплили до стін Константинополя. Було це вже у 861 році. Великої сутички не сталося. Візантійці погодилися сплатити разову данину, і скандинави тим же шляхом повернулися до Полоцька.

Далі їхні шляхи розійшлися. Гастінг поїхав до Британії, де його слід загубився. Бйорн лишився жити в Полоцьку на Двині, доки його не вбив у бою за Полоцьк інший відомий вікінг – Лота Кнут, на прізвисько Хельгі, якого всі ми добре знаємо як літописного Олега.

Ви вже здогадалися, що Бйорн і Гастінг – це Дір і Аскольд. От тільки в Києві жоден з них не був, і в Аскольдовій могилі аж ніяк не міг бути похований Аскольд.

Яким чином Бйорн і Гастінг були перейменовані на Діра і Аскольда, і яким чином стали персонажами Повісті временних літ – це вже інша історія.

Відомо одне – ці походи збереглися як у скандинавських джерелах, так і у візантійських та венеційських хроніках – як "дві появи русів біля Константинополя" – у 860 і 861 роках.

Радянські історики тривалий час вважали, що йдеться про один похід київської руської дружини, помилково відмічений двічі.

Можливо це лише одна карколомна гіпотеза з життя літописних русів, і все було не так. Але її автор – відомий американський історик українського походження Омелян Пріцак, насправді, дуже добре попрацював із європейськими джерелами, провів детальний лінгвістичний і хронологічний аналіз скандинавських і германських епосів. І написав дуже грунтовне дослідження.

Найбільш дивне для мене в ньому те, що, виявляється, історією Київської Русі уже років двісті займаються німецькі, данські, шведські, норвезькі й навіть ісландські вчені. І написали купу книг із цього приводу.

Чому їм так припала до душі Київська Русь? Бо для них це була територія, колонізована вікінгами – "Велика Скандинавія", умовно кажучи. Вікінги на початку й у середині першого тисячоліття, виявляється, контролювали і Дніпро, і Дон та Волгу, й Азовське море. Чимало сторінок їхніх епосів і саг присвячено подіям, що відбувалися на півдні України, в Приазов`ї.

Десь тут здійснив свої подвиги легендарний скандинавський бог-герой Одін. Тут, у степах України відбуваються головні події одного із найвідоміших скандинавських епосів "Битва готів з гуннами".

Як мало ми знаємо про історію землі, на якій живемо! До того, як з`явилася Київська Русь, тут вирувало життя. Йшла торгівля, відбувалися потужні битви за участю сотень тисяч (так у сагах) воїнів. А Київ...

А що Київ? Він на той час був факторією, торговим поселенням купців і работорговців із корпорації вікінгів...

Євген Якунов
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-