Ізраїль пояснив, чому його винищувач не міг

Ізраїль пояснив, чому його винищувач не міг "ховатися" за збитим російським Іл-20

Укрінформ
Ізраїльський винищувач F-16 не мав можливості використовувати як щит російський Іл-20, збитий 17 вересня сирійськими ППО, оскільки в момент ракетної атаки ці літаки перебували в різних районах.

Це випливає з даних, які Ізраїль передав російській стороні тиждень тому, повідомляє "Радіо Свобода".

"Ізраїльський винищувач F-16 не ховався за російським Іл-20, який збили сирійські ППО, оскільки в момент ураження останнього ракетою ці літаки перебували в різних районах», - йдеться в повідомленні

Першою ізраїльську доповідь опублікувала місцева Haaretz. Згідно з інформацією, що міститься в документі, 17 вересня о 21:38 ізраїльські військові поінформували російську сторону про початок операції. Літаки F-16 мали намір бомбити в сирійській провінції Латакія вантажівки з іранським обладнанням для виробництва ракет високої точності. О 21:42 по наземних цілях було завдано удару, а о 21:50 було отримано підтвердження успішної атаки.

За даними Ізраїлю, сирійські ППО відкрили вогонь о 21:52, а одна з цих ракет влучила у російський Іл-20 о 22:05, коли F-16 вже перебували в районі Хайфи, тобто в повітряному просторі своєї країни. У ЦАХАЛ вважають, що сирійські ППО могли помилково визначити наявність у повітрі ізраїльського літака.

Читайте також: Ізраїль поклав відповідальність за збитий Іл-20 на Асада

Як повідомлялося, 17 вересня над акваторією Середземного моря системою протиповітряної оборони Сирії С-200 було збито російський літак-розвідник Іл-20, на борту якого перебували 15 російських військовослужбовців, всі вони загинули. Росія з самого початку покладала провину за інцидент на ізраїльських військових. Ізраїль з самого початку звинуватив у цьому інциденті сирійських військових, які вели неточний вогонь по цьому району вже коли ізраїльські літаки залишили його.

У Міноборони РФ стверджують, що ізраїльські винищувачі під час атаки в сирійській провінції Латакія нібито навмисно використовували Іл-20, що заходив на посадку, як прикриття і підставили його під удар. Ізраїль звинувачення відкидає.

Згодом російський президент Володимир Путін назвав трагедію з літаком "ланцюжком випадкових обставин". Проте російське військове відомство і ЗМІ продовжують обвинувачувати в загибелі Іл-20 ізраїльську сторону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-