Меркель розповіла, якою має бути демократія

Меркель розповіла, якою має бути демократія

Укрінформ
Демократія – це здатність знаходить компроміс і поважати думку іншого.

Своїми думками з цього приводу поділилася канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи на Дні відкритих дверей у Фонді Конрада Аденауера, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Королівська риса демократії – вміння знайти компроміс. Твердо переконана: демократії, відкритому вільному суспільству потрібні дебати, але не як протиставлення протилежних думок, а здатність слухати і чути», - сказала вона.

Втім, визнала Меркель, бувають ситуації, коли компроміс неможливий. Канцлер відзначила зміну характеру дискусій, у тому числі через соціальні ЗМІ. Коли є сили, які вважають можливим доводити свою правоту за принципом «чим більш екстремально, тим з більшим успіхом».

Крім того, як за словами канцлера, демократія – це більше, ніж боротьба політичних сил за те, щоб отримати більшість; демократія - це коли в розрахунок завжди приймається позиція меншості, яка повинна мати можливість ставати більшістю.

Глава німецького уряду поскаржилася на те, що все частіше в Європі складається ситуація, коли одного разу сформована більшість всіма силами захищає свої позиції, не бажаючи розлучатися з владою і дати шанс іншим. «Це не демократія», - заявила вона.

Читайте також: Меркель не загрожує вотум недовіри - прес-секретар

Меркель зауважила, що останнім часом Європа взагалі піддається нападам як ззовні, так і зсередини. Найтривожнішим сигналом у цьому для неї є те, що принцип багатосторонності, мультилатералізму піддається тиску. Відбуваються разючі якісні зрушення в глобальному порядку.

Політик звернулася до минулого, розповівши, що колись вона, як і більшість, думала, що в 1990-х рубікон був перейдений, що Німеччина, Європа і світ змогли пережити найгірше і вистояти.

«Але озираючись назад, бачиш, що тоді у світі панували керовані структури, була біполярність, ...і 28 років після цього ми не розраховувализнову на протистояння», - сказала Меркель.

Нагадаємо, 3 жовтня, Німеччина відзначає День Єдності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-