Протести в Іраку охопили південь країни, зачепивши родовища

Протести в Іраку охопили південь країни, зачепивши родовища "Лукойлу"

Укрінформ
Почалися кілька днів тому антикорупційні протести в Іраку охопили нові регіони, в руках протестувальників виявилися і потужності, що належать російському «Лукойлу».

Про це повідомляє Reuters.

«Громадянські заворушення, викликані гнівом проти корупції та зловживань політичною елітою Іраку, поширилися на південь країни в п'ятницю, коли протестувальники штурмували іранське консульство в Басрі, в той час як інші взяли робітників у заручники на прилеглому родовищі», - йдеться в репортажі.

Читайте також: В Іраку під час протестів загинули п'ятеро осіб, десятки поранених

Після п'яти днів запеклих демонстрацій в Басрі, де урядові будівлі були розграбовані і спалені, демонстранти увірвалися і пошкодили офіси консульства, звинувачуючи Іран у впливі на політичні партії Іраку.

В кінці дня, у 65 км на північний захід від другого за величиною міста Іраку, інша група цивільних осіб увійшла до водоочисних споруд, пов'язаних з родовищем Західна Курна-2, яким керує російський «Лукойл».

Читайте також: ІДІЛ взяла відповідальність за напад на КПП в Іраку

За словами джерел, вони взяли в заручники двох іракських робітників. Західна Курна-2 виробляє до 4 млн барелів нафти в день, за оцінками, припинення видобутку упродовж трьох днів буде достатнім, аби повністю закрити родовище.

У результаті протестів у 2-х мільйонній Басрі загинули, щонайменше, 11 демонстрантів, в основному в зіткненнях з силами безпеки. З четверга демонстранти перекрили єдиний великий морський порт Іраку в Умм-Касрі, в 60 км на південь від міста. За словами місцевих чиновників, в п'ятницю він залишався закритим, хоча експорт нафти, здійснюваний з морських платформ, не був порушений. У п'ятницю в інших містах, включаючи Кербелу і Багдад, також відбулися масові протести.

Заворушення кинули Ірак в нову кризу в той час, коли політики ще не домовилися про уряд після непереконливих виборів у травні. Новий парламент врешті-решт зміг зібратися в понеділок, але розійшовся після того, коли не зміг вибрати навіть спікера.

Фото: Anadolu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-