Німецький Хемніц: вірус ненависті

Німецький Хемніц: вірус ненависті

Укрінформ
У зіткненнях правих екстремістів з лівими радикалами поранено 18 осіб

Давненько величезній, 7-метровій 40-тонній кам'яній голові Карла Маркса на центральній площі Хемніца не доводилося споглядати таке масове й запекле протистояння між радикально налаштованими жителями міста, що колись носило його ім'я.

Фото: DPA
Фото: DPA
Починалося все з веселого свята, Дня міста, яке відзначав своє 875-річчя. Ріки пива, сосиски, неодмінне для німецьких свят колесо огляду і 120-кілограмовий торт. У ніч із суботи на неділю люди відпочивали. Як нерідко буває, не обійшлося без дрібних сутичок. Але в одній із них, до якої було втягнуто кілька німців і з десяток молодих мігрантів «різних національностей», у хід пішли ножі. Від отриманих ран 35-річний німець помер у клініці. Двоє, також німці, 33 і 38 років, залишаються в лікарні з ножовими пораненнями.

Поліція затримала двох підозрюваних – 23-річного сирійця і 22-річного іракця.

І спалахнуло. За лічені години з мітингом підметушилася правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини», яка, щоправда, змогла зібрати лише близько сотні людей. Проте згодом на вулиці хлинули натовпи правих екстремістів з угруповання Kaotic і просто хуліганів, загалом близько 800 качків в чорному.

Деякі з них ганялися за людьми, зовнішність яких видавала в них «не арійців». «Полювання на мігрантів», - охарактеризували ці сцени спостерігачі. І політики.

Останні засудили подію. «Це жахливий злочин. Мої співчуття рідним жертви. Але те, що ми бачили потім, не має місця в правовій державі. Ненависть на вулицях, полювання на людей не мають нічого спільного з нашою країною», - заявила у вівторок канцлер Ангела Меркель.

Від імені всього уряду висловився його прес-секретар Штеффен Зайберт: «Ми не приймаємо такі заворушення, полювання на людей іншої зовнішності, іншого походження або спроби поширити ненависть на вулицях».

Прем'єр-міністр Саксонії Міхаель Кретчмер у вівторок пообіцяв вести рішучу боротьбу проти ксенофобії та расизму у вільній землі й не допустити «політичної інструменталізації» ситуації правими силами. Він пообіцяв, що винні у заворушеннях будуть покарані, причому винні з обох боків.

Фото: DW
Фото: DW

КОКТЕЙЛІ МОЛОТОВА Й ЗІҐУВАННЯ

Розслідування проти заарештованих триває. А місто тим часом продовжує гудіти. У понеділок праві популісти з руху Pro Chemnitz («За Хемніц») змогли зібрати під свої прапори понад 5 тисяч осіб, до них приєдналися неонацисти з інших земель. Лівий союз Chemnitz Nazifrei («Хемніц без нацистів») – втричі менше. Перші, багато з яких були в балаклавах і з німецькими прапорами, вигукували: «Ми – народ!», «Ми голосніші - нас більше!», «Зупинити потік біженців!»... Другі скандували: «Ні расизму й насильства!», «Викинути націоналізм із голови!», «Немає права на нацистську пропаганду!». А вона таки була: не менше 10 осіб затримано за те, що показували нацистське привітання, зіґували. У поліції кажуть: знайомі всі обличчя.

У табір супротивника і поліцію летіли порожні пляшки та «коктейлі Молотова», петарди й каміння. Підсумок понеділка – не менше 18 поранених з обох боків і потерпілий страж порядку. Правоохоронці кажуть, що цифри потерпілих, очевидно, зростатимуть.

Фото: DPA
Фото: DPA

Поліція визнає, що недооцінила можливий розмах протестних акцій і була здивована великою кількістю демонстрантів – понад 7 тисяч у цілому. Коли стало зрозуміло, що ситуація набагато серйозніша, ніж передбачалося, до міста було підтягнуто поліцейські підрозділи з інших міст, БТРи й водомети. Місцевий міністр внутрішніх справ Роланд Веллер заявив, що його підопічні зазнали «екстремального напруження сил» та виконали «в біса хорошу роботу». Очільник МВС ФРН Хорст Зеехофер у вівторок пообіцяв надати додаткову підтримку в разі потреби.

Така може виникнути: експерти й політики попереджають про небезпеку самосудів. Дехто з можновладців майже відверто до цього закликає. Так, депутат бундестагу і лідер молодіжного крила «Альтернативи для Німеччини» Маркус Фронмайер пише у своєму Твіттері: «Якщо держава не захищає своїх громадян, то люди виходять на вулиці й захищаються самі. Це простіше простого!».

Маркус Фронмайер / Фото: tsargrad.tv
Маркус Фронмайер / Фото: tsargrad.tv

У соцмережах активно циркулюють заклики до нових акцій. «Мобілізація через інтернет сильніша, ніж раніше. Ненависницькі коментарі, неправдива інформація й конспірологічні теорії – це напад на нашу систему правової держави», - каже прем'єр Кретчмер. Політик укотре закликав не піддаватися на чутки про причини бійки, що циркулюють у мережах. Через що вона спалахнула, поки точно не відомо. Настрої ж у суспільстві значною мірою підігріли чутки про те, що вбитий намагався захистити честь жінки, до якої нібито чіплялися біженці. «Ці домисли засновані на фейк-ньюс», - стверджував Кретчмер. Поліція просила не поширювати неперевірену інформацію. Марно.

САКСОНІЯ ЯК ЛАКМУСОВИЙ ПАПІРЕЦЬ НЕТЕРПИМОСТІ

Те, що все це відбувається в Саксонії, найбільш східній землі ФРН, із населенням 4 млн осіб і одним із найнижчих рівнів доходу й найвищих рівнів безробіття, не випадково. Саксонія відома у ФРН як найменш терпимий до біженцям регіон. Саме тут зародилося восени 2014 року правопопулістський ксенофобський рух Pegida, що виступає проти прийому біженців з мусульманських країн. А правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» на минулих виборах до ландтагу обійшла правлячий консервативний блок, набравши 27% - найкращий показник для цієї партії по всій Німеччині.

Фото: Astrid Schmidhuber
Фото: Astrid Schmidhuber

Відомо, що й місцева поліція часто з симпатією ставиться до антимігрантськи налаштованих груп населення. Кілька днів тому медіа-простір Німеччини гув після скандального випадку: у ході візиту до Дрездена (столиці Саксонії) Ангели Меркель знімальній групі телеканалу ZDF правоохоронці не дали висвітлити акцію протесту, тому що на «брехливу пресу» поскаржився один із її учасників, яким виявився... співробітник земельного відомства кримінальної поліції. В акції Pegida він брав участь в свій вільний час. Показово.

Три роки тому темою заголовків у Німеччині й майже прозивним ім'ям стало саксонське місто Heidenau. Там підпалили склади, в яких мали розмістити біженців. Це на початку піку міграційного кризи. Але й після того з цієї землі надходило найбільше повідомлень про злочини проти шукачів притулку – підпали, погрози, образи.

Фото: DPA
Фото: DPA

Мабуть, у жодній іншій німецькій землі реакція на, без сумніву, жахливий злочин, не була б такою різкою. Так, серед біженців, мігрантів також є злочинці, вбивці й насильники. Укрінформ не раз писав про такі злочини. Спочатку німецька преса з почуття надмірної політкоректності намагалася не помічати подібних ексцесів, але останнім часом саме вони привертають найбільшу увагу. Те, що частка мігрантів-правопорушників у загальній масі не вища, ніж серед корінного населення, вже нікого не цікавить. А праворадикалам тільки того й треба.

Привертає увагу й те, що в східних землях, на території колишньої НДР, нетерпимість до новоприбулих значно вища, ніж у західних. Цікаво, що в Саксонії живе чимала кількість тих, кого зазвичай називають «російськими німцями», вихідцями з колишнього СРСР. Ці люди як ніхто опираються тому, щоб до Німеччини їхали нові мігранти.

До речі, прикметно, що сам загиблий у ніч на неділю – німець із міграційним, кубинським, корінням. Інформаційний листок «Переселенський вісник», що його видають місцеві російські німці, повідомив, що в лікарні помер інший учасник бійки – «російський німець». У поліції цю інформацію поспішили спростувати й знову закликали не вірити фейковим новин.

Фото: DW
Фото: DW

«Меншість намагається розхитати наше суспільство. Але ми захищатимемо нашу систему цінностей. Йдеться про те, як ми живемо пліч-о-пліч один з одним, про наші права, про демократію, про боротьбу за відкрите суспільство. В цій боротьбі нам потрібна широка підтримка населення, яке має мобілізуватися й показати: екстремістам немає місця в Саксонії», - закликав голова саксонського уряду Кретчмер.

Демократію доводиться захищати з кулаками. У розпал протистояння поліція пустила в хід водомети. Це остудило на деякий час гарячі голови. Але чи надовго? Іскра впала на благодатний саксонську ґрунт, але проблема в тому, що може зайнятися полум'я, оскільки події цих днів у Хемніці загрожують ланцюговою реакцією.

Ольга Танасійчук, Берлін.

Перше фото: DPA

Фото на першій сторінці: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-