США попередили РФ, що можуть завдати удару по Сирії через хімзброю Асада - ЗМІ

США попередили РФ, що можуть завдати удару по Сирії через хімзброю Асада - ЗМІ

Укрінформ
США попередили Росію про те, що у разі використання хімзброї режимом президента Сирії Башара Асада, Вашингтон буде готовий завдати удару по Сирії.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на чотири джерела.

"США заявили Росії про готовність вжити рішучих військових заходів проти Сирії, якщо президент Башар аль-Асад використає хімічну зброю для відновлення (контролю військовими силами Асада - ред.) одного з останніх повстанських місць у своїй країні", - йдеться у повідомленні.

Таке попередження радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон передав секретарю Ради безпеки РФ Миколі Патрушеву на зустрічі у Женеві у четвер. За словами Болтона, США готові до більш серйозної військової відповіді щодо Сирії у порівнянні з тими, які вона робила раніше. Йдеться про два удари, які США завдали по Сирії у 2017 та 2018 роках.

Як зазначають джерела, США володіють інформацією про те, що уряд Сирії може використати хімічну зброю, щоб звільнити один із останніх районів країни, який перебуває під контролем опозиційних сил.

Читайте також: Болтон: Участь РФ у переговорах про миротворців для Донбасу - непряме визнання проблеми

"Сирійські сили за підтримки російської авіації розгортаються навколо Ідліба - останнього району, підконтрольного повстанцям, переважно джихадистам з Аль-Каїди і інших угруповань", - йдеться у повідомленні.

За оцінками, там знаходяться десятки тисяч бойовиків, багато з яких були евакуйовані в Ідліб в рамках угод про припинення вогню, пише агентство.

Крім того, Болтон і Патрушев також обговорили можливе виведення американських військ з військової бази на сирійсько-іракському кордоні або їх співпрацю з російськими силами. За словами джерел, сторони не змогли досягти компромісу.

Як повідомляється, США також відкинули пропозицію РФ про призупинення введення нафтових санкцій щодо Ірану у рамках більш широкого плану по врегулюванню ситуації в Сирії.

Як відомо, у квітні 2017 року американські військові випустили 59 ракет по аеродрому сирійських урядових сил Шайрат у відповідь на використання режимом Асада хімічної зброї.

У ніч на 14 квітня 2018 року США, Велика Британія та Франція завдали авіаудари по військових об’єктах в Сирії, які пов’язують із зберіганням та виготовленням хімічної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-