На виборах в Зімбабве переміг чинний президент Мнангагва

На виборах в Зімбабве переміг чинний президент Мнангагва

Укрінформ
Чинний лідер Зімбабве Еммерсон Мнангагва переміг на виборах президента.

Про це повідомляє BBC з посиланням на центральну виборчу комісію країни.

"Мнангагва набрав 50,8% голосів, його основний суперник - кандидат від опозиційного альянсу "Рух за демократичні зміни" (MDC) Нельсон Чаміза - 44,3%. В абсолютних цифрах Еммерсон Мнангагва, який представляє правлячу партію "Зімбабвійський африканський національний союз" (ZANU PF), набрав більше 2,46 млн голосів", - наголошується в повідомленні.

Читайте також: У Зімбабве армія відкрила вогонь по незгодних з результатами виборів

Представники опозиції заявили, що достовірність результатів перевірити неможливо. У центрвиборчкомі країни назвали вибори, що відбулись, чесними.

Отримавши більше 50% голосів виборців, Мнангагва уникнув другого туру президентських виборів.

До слова, результати президентських виборів, які відбулися одночасно з парламентськими, оголосили не відразу, що викликало невдоволення опозиції та протести. В альянсі MDC стверджували, що правляча партія намагається підтасувати результати голосування, щоб забезпечити перемогу Мнангагве.

Затримку з оголошенням результатів називали неприйнятною не тільки опозиціонери, але й представники місії спостерігачів ЄС.

Читайте також: Кількість загиблих у столиці Зімбабве зросла до трьох – поліція

За підсумками парламентських виборів правляча партія ZANU PF отримала більшість місць в кабінеті міністрів.

Президентські і парламентські вибори в Зімбабве стали першими після відсторонення від влади Роберта Мугабе, який керував країною впродовж 20 років.

Раніше спостерігачі від Співдружності націй засудили застосування сили зімбабвійськими солдатами щодо протестувальників активістів опозиції, у сутичках з якими загинуло троє людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-