Чалий пояснив позицію США щодо Nord Stream 2

Чалий пояснив позицію США щодо Nord Stream 2

Укрінформ
Попри те, що у Вашингтоні не приховують зацікавлення посилити свою присутність на європейському ринку газу, позиція США щодо недопущення побудови Nord Stream 2 виходить здебільшого з міркувань енергобезпеки союзників у Європі.

Таке переконання висловив в інтерв'ю Укрінформу посол України в США Валерій Чалий.

"Дуже важко відокремити зовнішню політику від економічних питань, торговельних інтересів. Це все взаємопов'язано. Очевидно, що в США існує інтерес до розширення обсягів експорту LNG", - зазначив посол.

Але, за його словами, "базовим" у політиці США є все ж таки "розуміння питання безпеки, про що відверто говорив президент Сполучених Штатів на зустрічах з європейськими лідерами". Як підкреслив український посол, аргументів проти такої позиції дуже мало.

"Якщо є фінансування прямого постачання газу з Росії, і за це платять європейці, й при цьому дійсно хочуть більшої безпеки. Ці питання складно скласти в пазл", - пояснив він.

Крім того, Чалий додав, що в США є розуміння, які з'являються загрози подальшої агресії РФ в разі транзитного обходу території України. "Це аргумент достатньо серйозний, він заявляється публічно, і тут загалом розглядається безпека цілого регіону. Тобто питання ставиться так: тактичні економічні цілі не повинні переважати над стратегічним питанням гарантування безпеки. І позиція США висловлюється досить чітко", - зазначив український посол.

Читайте також: Порошенко й заступник держсекретаря США скоординували протидію Nord Stream 2

"У мене немає жодних сумнівів щодо розуміння адміністрацією США того факту, що жодні "гарантії", які зараз пропонуються Москвою, не можуть сприйматися серйозно, оскільки РФ уже продемонструвала цінність договорів з нею. Тому наша позиція й позиція США співпадають", - підсумував посол України в США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-