Втручання у вибори в США і отруєння Скрипаля - операції ГРУ РФ. The New York Times

Втручання у вибори в США і отруєння Скрипаля - операції ГРУ РФ. The New York Times

Укрінформ
Слідство у справі отруєння в Британії вийшло на російське агентство, згадане в  обвинувальному висновку Мюллера

Впливове американське видання The New York Times зібрало факти та представило власне бачення звинувачень, висунутих проти російських спецслужб в отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів у Великій Британії. Укрінформ публікує повний переклад матеріалу.

Та ж російська військова розвідка, яку зараз звинувачують у втручанні в американські президентські вибори в 2016 році, також може виявитися відповідальною за напад з використанням нервово-паралітичної речовини на колишнього російського шпигуна у Британії - зухвале отруєння, яке цієї весни призвело до геополітичного протистояння між Москвою та Заходом.

 Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Британські слідчі вважають, що напад 4 березня на колишнього шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, швидше за все, був здійснений нинішніми чи колишніми агентами служби відомої як ГРУ (Головне розвідувальне управління - ред.), направленими до нього (Скрипаля - ред.) на південь Англії. Про це повідомили знайомі з процесом слідства британський та американський посадовці, а також один колишній американський чиновник, які на умовах анонімності висловили свою думку щодо причетності розвідки.

Британські посадовці зараз наблизилися до встановлення осіб, які, на їхню думку, здійснили операцію, сказав колишній американський чиновник. Водночас, слідчі не виключили можливості того, що інше російське розвідувальне відомство або приватна структура можуть бути відповідальними за інцидент.

Фото: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images
Фото: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images

Президент Трамп та президент Росії Володимир Путін у понеділок у Гельсінкі в Фінляндії проведуть зустріч, до якої буде прикута дуже пильна увага. Упродовж кількох місяців Трамп сердито зневажав розслідування спецслужб щодо втручання Росії у вибори 2016 року. Але в п'ятницю міністерство юстиції висунуло сенсаційне обвинувачення проти 12 офіцерів ГРУ, звинувативши їх у хакерських діях для отримання внутрішнього листування Національного комітету Демократичної партії США та президентської кампанії Клінтон.

Роберт Мюллер

В обвинувачуваному висновку спецпрокурора Роберта Мюллера детально описано складну операцію, спрямовану на руйнування американського демократичного процесу, здійснену російською військовою розвідкою, про яку відомо лише деяким американцям. Але аналітики та державні чиновники стверджують, що ГРУ, яке тепер називається Головним управлінням Генерального штабу, слугує таємною ударною силою Кремля в конфліктах у всьому світі.

Ця структура була пов'язана з гібридною війною в Україні, а також анексією Криму в 2014 році. Вона залучалася до захоплення сирійських міст, прикриваючись іменем президента Башара Асада. У більш мирних регіонах ГРУ звинувачують у створенні політичних заворушень, мобілізації слов'янських націоналістів у Чорногорії та фінансуванні протестів проти нещодавньої зміни назви Македонії.

Отруєння Скрипаля та його доньки нервово-паралітичною речовиною військової розробки - це інший тип операції, що має відношення до традиційної практики поводження російської та радянської розвідок зі зрадниками. Скрипаль служив у ГРУ близько 15 років, але також працював інформатором британської зовнішньої розвідки MI6, - це рідкісна зрада серед офіцерів ГРУ, і одна з тих, яка швидше за все, вимагає багатьох зусиль, аби зменшити шкоду, нанесену мережам розвідувального відомства.

Російські офіційні особи заперечили причетність їхньої країни до отруєння Скрипалів, навіть коли їхні британські колеги звинуватили Кремль у віддані наказу на здійснення нападу.

У неділю речник президента Путіна Дмитро Песков заперечив участь ГРУ. "Росія жодним чином не бере участі в цьому епізоді, - сказав він. - Ми вважаємо, що це все є великою провокацією".

Схоже, що британське розслідування впевнено просувається вперед, розповів експерт з діяльності російських розвідувальних служб при Інституті міжнародних відносин в Празі Марк Галеотті.

"Вони мають хороше уявлення про те, коли ці люди приїхали, вони мають намір зробити все, щоб перевірити обличчя кожного пасажира в літаку, з огляду на дані CCTV (система зовнішнього цифрового стеження - ред.)", - сказав Галеотті, посилаючись на інформацію з Великої Британії. "Принаймні, у них є зернисті, отримані з CCTV, фотографії тих людей, які, за їхнім припущенням, були задіяні".

Він додав, що висновки розслідування матимуть незначний вплив на службу військової розвідки.

"З точки зору ГРУ, що насправді має значення, - це думка однієї людини, - сказав він (Галеотті - ред.), - і він вже знає, що вони зробили чи не зробили".

Відносини між Британією та Росією на даний час дуже напружені. У квітні Велика Британія та багато її союзників, включаючи Сполучені Штати, на знак протесту проти отруєння вислали понад 150 російських дипломатів, багато з них - офіцери ГРУ. Росія відповіла, виславши дипломатів у свою чергу.

Перед тим як повідомити про вислання, Британія конфіденційно представила своє розслідування проти Росії іншим урядам, включаючи докази того, що кіберспеціалісти ГРУ зламали поштові скриньки дочки Скрипаля в 2013 році. За обома, Скрипалем та його донькою, перед нападом велося стеження, її телефон, можливо, був заражений шкідливим програмним забезпеченням, щоб відслідковувати її місцезнаходження, повідомило BBC цього місяця.

Остання посада Скрипаля в ГРУ - начальник кадрового відділу, що давало йому широкі знання про операції та окремих агентів. Він був заарештований в Росії в 2004 році, а пізніше визнав себе винним у шпигунстві, відсидів у в'язниці шість років з 13-річного терміну покарання, перш ніж був звільнений в 2010 році завдяки обміну шпигунами із США.

Скрипаль жив у Солсбері, в Англії, перед отруєнням. Він і його донька, яка на той час приїхала з Росії, щоб його відвідати, перебувають у секретному місці після відновлення. Наслідки злочину мали продовження минулого тижня зі смертю 44-річної британки Даун Стерджесс, яка за словами поліції, скоріше за все, випадково торкнулася залишків нервово-паралітичної речовини, яка була використана в нападі.

З найперших днів розслідування справи Скрипаля ГРУ було серед підозрюваних, зокрема тому, що суворе покарання зрадників є частиною доктрини розвідслужби.

Офіцер ГРУ Віктор Суворов, який переїхав до Великобританії в 1978 році, писав у мемуарах, що новоприбулим у відомстві показували жахливі відео про перебіжчика, прив'язаного до каталки, яка повільно рухається в піч крематорію, де він був спалений заживо. Хоча деякі його співвітчизники заперечували цю розповідь, не викликає сумніву, що дезертирство було рідкісним явищем у ГРУ.

Фото з сайту zaxid.net
Фото з сайту zaxid.net

"Коли ви є членом елітного роду збройних сил, такого як ГРУ, це назавжди, - зазначив британський історик Найджел Вест, який спеціалізується на розвідці та описав життя багатьох перебіжчиків. - Вони не здійснюють дезертирства. ГРУ - це дисциплінована військова еліта. Вони знають про наслідки".

У радянські часи спецслужби мали протокол дій щодо агентів, які зрадили свою службу. Він починався із судового розгляду, і винесення заочного звинуваченого вироку про смертну кару. Тоді рішення передавали контррозвідникам, які знаходилися в радянських посольствах.

Розсекречений документ ЦРУ, датований 1964 роком, описує групи вбивць КДБ, відомі під назвою "бойові групи", які складалися з місцевих агентів або таємних "нелегалів", що перебували по всьому світу для підготовки до вбивств, які називали "мокрою роботою". Замість того, щоб здійснювати вбивство, агенти часто використовували вирок (про смертну кару, винесений заочно - ред.) як важіль, щоб переконати людину стати подвійним агентом.

Останніми роками Кремль уникає прямої участі в злочинних діях, віддаючи перевагу гібридним операціям, які не ведуть до уряду; іноді їх здійснюють відставники, на кшталт російських "добровольців", що воюють в Україні та Сирії, які часто є ветеранами сил спеціального призначення ГРУ.

"Наша країна прийшла до розуміння того, що уряд не повинен вчиняти злочини, - сказав директор редакційної колегії незалежного видання "Новая газета", яке пише про спецслужби, Дмитро Муратов. Гібридні формування, за його словами, "близькі до уряду, а не від уряду".

Він додав: "Ці формування проникли в політичне життя країни".

Російська влада ніколи не розкривала масштабів шкоди, яку Скрипаль спричинив ГРУ, але є ознаки того, що вона була значною. У книзі російського експерта зі шпіонажу Миколи Лузана "Чортова дюжина контррозвідки" про період життя Скрипаля, коли він був британським шпигуном, йдеться, що він міг видати близько 300 російських розвідників.

"Коли крота викривають в будь-якій службі, проводиться масштабне розслідування, щоб визначити все, до чого він мав доступ", - розповів автор книги про спецпідрозділи ГРУ "Спецназ" Галеотті, додавши, що багато хто з колег, які тісно співпрацювали зі Скрипалем, швидше за все, закінчили свою кар'єру в рамках підчищення.

"Можна знайти цілі класи випускників, які припинили свою кар'єру раніше та були відсторонені", - сказав він.

Навіть після обміну він (Скрипаль - ред.) зміг нашкодити ГРУ. У 2012 році він відвідав представників розвідки в Чеській Республіці, які вже давно відчували себе вразливими в умовах значної присутності російської розвідки в країні. Скрипаль, який залишився на обід, що супроводжувався вживанням алкогольних напоїв та затягнувся, зміг допомогти.

"Фактично, Скрипаль зумів описати, які види операцій вони (російська розвідка - ред.) проводили, як вони прикривають своїх людей, як вони створюють свої команди", - заявив чиновник. - Від нього не вимагалося бути конкретним, видавати конкретні імена. Вона (зустріч зі Скрипалем - ред.) сприяла покращенню нашої роботи".

В наступні місяці ряд російських дипломатів було видворено з Чехії за підозрою в шпигунстві. Скрипаль "можливо додав до пазла ті частини, яких не вистачало", що призвело до висилки дипломатів, заявив чиновник. "Чи він назвав їхні імена, ніхто не може сказати".

Кілька колишніх російських розвідників в інтерв'ю скептично поставилися до того, що ГРУ стояло за нападом на Скрипалів, частково через його зухвалість.

Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

У радянські часи, більш космополітичні колеги з КДБ називали офіцерів ГРУ «сапоги» або чоботи, що свідчить про те, що вони були жорсткими та грубими, а не витонченими у своїх методах, сказав колишній агент КДБ Юрій Швець, який перебував у Вашингтоні в 1980-х роках.

"ГРУ витягнув своїх офіцерів з окопів ", - сказав він, на відміну від КДБ, який набирав своїх офіцерів з провідних університетів.

Ірек Муртазін, який тісно співпрацював з ГРУ і тепер пише на військові теми для видання "Новая газета", заявив, що вбивства ГРУ, як правило, були непомітними справами.

"Він помер би від серцевого нападу або інсульту, машина б переїхала його, або його вбив би безхатченко, - сказав Муртазін. - Там не було б ніякого Новичка".

Тим не менш, вбивства вже давно були частиною російської та радянської розвідки, зазначив Галеотті. "Те, що ГРУ вбиває людей за кордоном, відомо з багатьох інших випадків, - сказав він. - ГРУ, швидше, кінетичне агентство - ймовірніше куля в голову, ніж екзотична отрута. Як вбачає ГРУ, мета виправдовує засоби".

Еллен Баррі з Лондона, Майкл Швітц з Москви та Ерік Шмітт з Вашингтона.

Переклад – Ольга Будник, Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-