Смерть від “Новічка”-2: дуже невчасно для Британії, але доведеться бити

Смерть від “Новічка”-2: дуже невчасно для Британії, але доведеться бити

Аналітика
Укрінформ
Брекзіт, міжпартійна боротьба, футбол у Москві – багато чинників заважають англійцям відреагувати в бік Росії, як належить

Лише глава Міноборони Великої Британії звинуватив Росію у причетності до смерті 44-річної жінки, яка 8 липня померла у лікарні, внаслідок отруєння нервово-паралітичною речовиною “Новічок”. “Проста реальність полягає в тому, що Росія напала на британську землю, яка бачила смерть британського громадянина (...) Думаю, що світ об'єднається з нами, засудивши цей акт”, – заявив міністр у парламенті. Решта британських урядовців серйозних і вагомих заяв не робили. Чому?

…А поки розслідування отруєння триває, в ходу різні версії того, чому двоє людей, ніяк не пов'язаних зі Скрипалями, так само і у тому ж місті стали жертвами “Новічка”. Ось лише декілька з них.

Перша – це рука Москви. Співрозробник російської нейропаралітичної отруйної речовини "Новічок" Віл Мірзаянов вважає, що “друге отруєння жителів містечка Еймсбері вигідно Росії, яка спеціально намагається заплутати сліди. щоб показати, нібито має місце внутрішньобританський конфлікт”.

Друга – британці недогледіли. В інтерв’ю російському “Бі-Бі-Сі” британський експерт з хімічної зброї Річард Гатрі заявив, що причина отруєнь: “...недотримання необхідних процедур при утилізації залишків речовини, яке могло призвести до того, що вони (залишки) опинилися в ґрунті або на поверхнях предметів, і згодом опинилися на смітнику”.

Ну і, власне, третя – традиційна – від МЗС РФ в дусі “настамнет”: “що, знову в усьому винні росіяни?”, “це стара мантра”, “нас знову намагаються скомпрометувати”, “британські спецслужби намагаються очорнити імідж Росії на фоні ЧС-2018”...

А що про це думають експерти, передусім, британські, чи озвучать вони якусь іншу версію отруєння в Солсбері, а також, як ця ситуація позначиться на міжнародному становищі РФ: воно ще погіршиться чи все залишиться без змін?

Укрінформу відповідають:

Сара Херст, незалежна британська журналістка:

Сара Херст
Сара Херст

“Кремль сіє сумнів і плутанину в свідомості британців, котрі схильні повірити в те, що їх обманює не Росія, а власний уряд”

“Росія усіляко намагається вивернути потік альтернативних фактів щодо другого отруєння. Протягом кількох годин після того, як британська поліція оголосила, що пару з англійського міста Еймсбері в графстві Вілтшир було отруєно “Новічком”, російська машина пропаганди гатила з гармат у всіх напрямках з уже звичайною метою – посіяти сумнів і плутанину в свідомості людей. Зрозуміло, що їхня тактика в таких ситуаціях багаторазово випробувана і вже навіть трохи набридла, але все ще ефективна. Адже частина британців – особливо прихильники глави лейбористів Джеремі Корбіна – більше схильні повірити в те, що їх обманює їхній власний уряд, а не Росія. Ці люди стають вдячною аудиторією для російської брехні, яку вони згодом самі повторюють і прикрашають. А далі – цикл продовжують вже російські ЗМІ,  цитуючи британських “скептиків”, яких вони виставляють розумнішими порівняно з тими, хто вірить в “офіційну версію”, або, іншими словами, дотримуються відомих фактів. Наприклад, російська преса: Russia Today, Звезда, Ria.ru, НТВ, РЕН, Комсомольская правда, Газета.ру та інші, – вже встигли випустити фейк, в якому, нібито цитуючи слова заступника глави МЗС Великої Британії, стверджується, що Росія “непричетна до інциденту з отруєнням”. Але все це байки. І переважна більшість британців впевнені, що швидше за все 45-річний Чарлі Роулі та 44-річна Дон Стерджесс отруїлися “Новічком”, який залишився в Солсбері після замаху на Сергія і Юлію Скрипалів. Що, власне, далі? Реальність насправді полягає у тому, що нині британський уряд перебуває під величезним тиском через Брекзіт, що набирає обрисів катастрофи, якої необхідно уникнути будь-якими способами. Переговори з ЄС щодо умов Брекзіту не привели до істотного прогресу, в той час як Консервативна Партія занурена у внутрішню боротьбу щодо того, чого прагнуть її провідні члени парламенту. Прем’єр-міністр Тереза Мей не хоче мати справу з ескалацією отруєння Скрипаля або проблемою спроб переконати жителів Солсбері в тому, що їхнє місто є безпечним. Крім того, Англія ось-ось зіграє у півфіналі Чемпіонату світу з футболу, і Мей потрібно підтримувати гравців та фанатів, зберігаючи при цьому жорсткість стосовно Путіна. Наразі вже п’ятеро осіб отруєні Росією, з яких одна загинула, і Британії слід відповісти жорсткішими санкціями, а не лише висилкою дипломатів. Але чи станеться це насправді? – вже інше питання. Думаю, якщо британські поліцейські назвуть імена російських підозрюваних, то наслідки будуть. В іншому разі, на Росії це ніяк не позначиться, і все залишиться так, як це є зараз”.

«Укрінформ»: Як це схоже на те, що намагається робити Росія в Україні, намагаючись тими самими методами, домогтися зневіри якомога більшої українців у своїй владі – не ми, мовляв, винуваті, а начальство ваше! Чи не правда?

Олексій Мінаков, політичний експерт:

Олексій Мінаков
Олексій Мінаков

“Росія намагається прибрати мотив власних дій і в такий спосіб зняти із себе звинувачення ”

“Нові жертви отруєння «Новічком» – вже загибла Дон Стерджесс і ще в критичному стані (в комі) Чарльз Роулі, які жили за 12 км від Солсбері – є наслідком їх нещодавньої поїздки до безпосередньо Солсбері, де отрута через свою стійкість залишилась в певних місцях. Тобто їх отруєння – скоріше за все, не окрема спецоперація російських спецслужб, а побічний результат ще минулої спецоперації з отруєння родини Скрипалів.

Хоча і не можна виключати версії, що Росія хоче подати все це, як отруєння, здійснене якимись терористами проти звичайних людей, а не проти колишніх співробітників ГРУ в якості помсти. Тобто Росія може намагатися прибрати мотив власних дій і в такий спосіб зняти із себе звинувачення. Мовляв, це внутрішні проблеми Британії. Та незалежно від версії, в будь-якому випадку це ще більше загострює відносини між Великобританією та РФ. Бо Великобританія знову, як і після отруєння Скрипалів, виглядає державою, яка не здатна убезпечити власних громадян, і їй потрібно переключити увагу на того, хто винний у цьому. Але Росію важко демонізувати на фоні проведення нею Чемпіонату світу з футболу. Крім того, цей інфопривід залишився не дуже помітним ще й на фоні гучних відставок в британському уряді. Подальшими логічними кроками Великобританії виглядало б всебічне і ґрунтовне дослідження всіх обставин обох інцидентів, щоб з повною доказовою базою представити аргументи про причетність РФ. Це дозволить перейти до прийняття конкретних рішень проти Росії – санкцій, судових вироків і т.д. Росія ж своїми діями показує силу і фактично погрожує, що якщо Великобританія не хоче подібних проблем (більших масштабів або проти конкретних осіб держави), то їй слід домовлятися з Кремлем”.

Наталія Слободян, голова правління Експертного центру з питань безпеки:

Наталія Слободян
Наталія Слободян

“Ситуація з другим отруєнням "Новічком" не буде активно розвиватись до зустрічі Трамп-Путін”

“Мета "спецоперації Новічок" створити хаос і керувати ним. Велика Британія вибрана не випадково: по-перше, в активній фазі знаходиться Brexit, і Тереза Мей змушена не тільки шукати компроміс між прихильниками "м'якого" та "жорсткого" варіанту Brexit, але ще й вести складні переговори з Німеччиною, намагаючись не втратити економічні вигоди; по-друге, геополітичні пріоритети Сполучених Штатів, як постійного союзника Британії, сконцентровані на Північній Кореї, Китаю, іранській справі та ЕС, отже до зустрічі Путін-Трамп 16 липня не варто очікувати "голосних" заяв з Лондона. Також варто взяти до уваги і поточну ситуацію, коли тисячі англійських вболівальників рушили на чемпіонат світу з футболу до Росії, тому навряд чи Тереза Мей до повернення співвітчизників проводитиме жорстку політику щодо Росії. Варто чекати на продовження історії "Новічок" не раніше ніж за тиждень-два, а до поки треба залишити канал для комунікації”.

Глен Грант, британський дипломат, військовий експерт, полковник у відставці:

Глен Грант
Глен Грант

“Захід повинен гарантувати, що Путін більше ніколи не зможе виїхати за межі Росії”

“Не володіючи всіма деталями, можу лише припустити, що ці люди доторкнулися до покинутого контейнера чи ще до чогось, приміром, рукавиць, використаних під час першої атаки. Думаю, це не є чимось новим для Росії, просто залишки з першої атаки. Але це не міняє того факту, що російські шпигуни прибули до Об’єднаного королівства, маючи намір на вбивство, але врешті-решт вбили не ту людину. Це все одно вбивство. Не знаю, що конкретно робитиме влада Великої Британії, але, впевнений, що поліція уважно слідкуватиме за цим, аж поки не ідентифікує вбивць. Це все має бути частиною пакету документів, який засудить Путіна в Гаазі найближчим часом. Захід повинен гарантувати, що він (Путін) більше ніколи не зможе виїхати за межі Росії”.

Опитав Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-