У Македонії не виключають референдуму щодо найменування країни

У Македонії не виключають референдуму щодо найменування країни

Укрінформ
Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заев не виключає проведення референдуму з питання найменування країни в разі відмови президента Георгія Іванова підписати Договір з Грецією щодо зміни назви держави.

Про це македонський прем'єр заявив під час зустрічі в Софії з главою уряду Болгарії Бойко Борисовим, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Якщо президент повторно відмовиться підписати Договір з Грецією щодо найменування країни, у нас в кінці вересня або початку жовтня відбудеться референдум», - заявив Заев.

Читайте також: Парламент Македонії подолав вето президента щодо перейменування країни

За його словами, після референдуму політики будуть зобов'язані прислухатися до голосу народу, тому що, в кінцевому підсумку, всі вони представляють його інтереси.

Македонський прем'єр не виключає і оголошення імпічменту президенту, якщо глава держави й після референдуму відмовиться підписати Договір з Грецією.

Читайте також: Македонію ще не перейменували - президент вдруге "загорнув" угоду

Нагадаємо, що суперечка між Грецією і Македонією навколо назви останньої триває ще з 1991 року, проте глави урядів двох країн все ж дійшли згоди 12 червня 2018 року. Парламент Македонії ратифікував договір з Грецією щодо перейменування країни в Республіку Північна Македонія.

Як повідомлялося, в кінці червня Іванов відмовився підписати договір з Грецією про зміну назви Македонії, проте 5 липня парламенту вдалося обійти його вето і вдруге ратифікувати угоду.

Читайте також: За два тижні Македонії запропонують почати переговори щодо вступу до НАТО

Згідно Конституції країни, президент може тільки один раз відхилити закон, схвалений парламентом. Якщо ж депутати подолали вето глави держави, як це сталося напередодні, президент зобов'язаний підписатися під документом. Однак точні терміни цього процесу в Конституції не прописано, тому Іванов може безстроково затримувати підписання угоди, що загрожує країні конституційною кризою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-