У Кишиневі знову протестували проти невизнання виборів мера

У Кишиневі знову протестували проти невизнання виборів мера

Укрінформ
Багатотисячний мітинг на підтримку обраного мера Кишинева Андрея Нестасе пройшов у неділю, 1 липня, у центрі молдавської столиці. 

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Молдові. 

«Це мітинг протесту не лише за визнання результатів виборів мера Кишинева. Це мітинг, присвячений майбутньому нашої країни. У ньому беруть участь громадяни з усієї Молдови. Ми зобов'язані боротися до кінця. Завтра нас буде більше. Геть диктатуру!», - заявив лідер партії «Платформа «Гідність і правда» Андрей Нестасе. 

Директор Інституту розвитку та соціальних ініціатив Ігор Мунтяну, у свою чергу, заявив, що Молдові потрібна європейська демократія, а учасники протестної акції виступають за мирну й демократичну зміну влади. 

Лідер партії «Дія і солідарність», екс-кандидат у президенти Молдови Майя Санду закликала мітингарів не допустити встановлення в країні диктатури. 

Мітингарі пройшли маршем центральними вулицями молдавської столиці, вимагаючи визнання результатів виборів мера Кишинева. 

 Кількома днями раніше Верховний суд Молдови анулював результати виборів мера Кишинева, перемогу на яких отримав лідер партії «Платформа «Гідність і правда» Андрей Нестасе. Центральна виборча комісія, у свою чергу, анулювала підсумки голосування. 

Згідно з вердиктом суду, рішення про невизнання виборів було прийняте через те, що в день голосування Андрей Нестасе оприлюднив на своїй сторінці у соціальних мережах відеозвернення до виборців із закликом прийти на виборчі дільниці й проголосувати. Звернення було кваліфіковане судом як «агітація у день виборів», що заборонено молдавським законодавством про вибори. З аналогічним зверненням до виборців звернувся і опонент Нестасе, представник Партії соціалістів Іон Чебан.

Згідно з підсумками голосування (вибори відбулися 3 червня), за Андрія Нестасе проголосувало 52% виборців, а за представника Партії соціалістів Іона Чобану - близько 48% громадян.  

Читайте також: Невизнання виборів мера Кишинева: Європарламент готує резолюцію

Ще один тур дострокових виборів не проводитиметься, оскільки за рік до чергових виборів мера, намічених на травень 2019 року, законодавством заборонено проводити дострокові вибори. 

До чергових виборів молдавською столицею керуватиме виконуючий обов'язки мера Руслан Кодряну.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-