В Ірані підозрюваний в убивстві український моряк оголосив голодування

В Ірані підозрюваний в убивстві український моряк оголосив голодування

Укрінформ
Український моряк Андрій Новічков, затриманий в Ірані за підозрою в убивстві матроса судна Arezoo, оголосив голодування.

Про це заявив перший секретар посольства України в Ірані Сурен Бальянц, повідомляє "Громадське".

«Так, я підтверджую цю інформацію. Ми цією справою займаємося. Всю інформацію стосовно Новічкова я передав Міністерству закордонних справ», - сказав консул.

За словами Бальянца, він постійно підтримує контакт з Новічковим та знає про його стан, однак відмовився про це говорити, посилаючись на те, що це особиста інформація.

«Я пораджуся з Новічковим і тоді скажу, чи можу я про це говорити», - сказав дипломат.

Він додав, що працівники посольства України зможуть побачити Новічкова лише після отримання відповідного дозволу.

Читайте також: Адвокат сказав, від чого залежить доля затриманих у Криму українських рибалок

Відомо, що моряка затримали в Тегерані, проте з яких причин - у посольстві відповідати відмовились.

Одеський моряк Андрій Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним з матросів. За словами українця, той грубіянив, намагався вдарити його, після чого вистрибнув за борт. Сдно зупинили, розпочали пошуки, однак матроса не знайшли.

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 р. Новічкова вивели на берег та доправили до поліції, де від нього вимагали зізнання в убивстві. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

За словами Новічкова, він після звільнення проживав в офісі іранської туристичної компанії, куди його влаштували знайомі консула.

За час розслідування справу моряка перекваліфікували з убивства через необережність у навмисне вбивство. Українцю загрожує страта через повішання.

Судовий розгляд справи досі не розпочався.

17 травня 2018 року Одеська облрада на позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента та Верховної Ради з проханням вжити заходів для порятунку українського моряка Андрія Новічкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-