Криза мігрантів: Меркель розповіла, що обговорює міні-саміт у Брюсселі

Криза мігрантів: Меркель розповіла, що обговорює міні-саміт у Брюсселі

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель визнає недосяжність наразі загальноєвропейського рішення щодо міграційної проблематики, тому завданням бачить досягнення домовленостей у 2-х і 3-сторонніх форматах.

Про це Меркель заявила перед початком неформальної робочої зустрічі в Брюсселі глав 16 держав і урядів ЄС з проблеми міграції.

"Ми знаємо, що ми, на жаль, що на зустрічі Європейської ради (28-29 червня) ми не отримаємо поки спільного вирішення міграційної проблеми", - визнала німецький канцлер.

Проте, підкреслила вона, нинішня зустріч проходить враховуючи майбутню зустріч Ради ЄС наступного тижня. Поки ж вона вважає корисно обговорити і домовитися у двох-, тристоронніх форматах, як країни можуть один одному допомогти, а не «завжди обов'язково чекати всі 28 для обговорення того, що кому важливе».

У неділю у Брюсселі говорять «з одного боку, про так звану «первинну міграцію», а з іншого, про «вторинну міграцію», - розповіла Меркель.

Читайте також: Міні-саміт щодо нелегальної міграції: у Меркель нічого не прогнозують

Вона пояснила, що у першому випадку розмова йде про біженців, які потрапили до ЄС після перетину його зовнішніх кордонів, у цьому контексті обговорюється проблема захисту зовнішніх кордонів і питання, як можна скоротити кількість нелегальних мігрантів до Європи. У другому - про «справедливий і чесний» розподіл біженців, що вже знаходяться в ЄС, між країнами-членами співдружності.

Недільний міні-саміт, за визначенням глави уряду ФРН, є «пошуком modus vivendi(неформальні домовленості - ред.), проте робота з пошуку загальноєвропейського рішення триває. Робота ця триватиме найближчими днями, поки ж проходять перші консультації та обміни думками.

Меркель подякувала Єврокомісії та її президенту Жан-Клоду Юнкеру за організацію зустрічі, за запрошення усім зацікавленим країнам, яких найбільш торкається проблема.

Як раніше повідомляв Укрінформ, 24 червня у Брюсселі відбудеться міні-саміт з питань міграції, який скликає президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Глави урядів країн "Вишеградської групи": Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини заявили, що не стануть брати участь у цій зустрічі, оскільки "не відносяться до клубу друзів розміщення біженців".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-