Македонія і Греція підписали угоду про перейменування

Македонія і Греція підписали угоду про перейменування

Фото
Укрінформ
Міністри закордонних справ Греції та Македонії сьогодні, 17 червня 2018 року, підписали угоду про перейменування останньої на Республіку Північна Македонія.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяви урядовців обох країн із місця підписання угоди в грецькому прикордонному регіоні Преспа.

«Ця історична угода завершила кілька десятиліть безрезультатних перемовин, які загострили відносини між двома країнами та заблокували рух колишньої югославської республіки до ЄС та НАТО», - йдеться в повідомленні.

Проте підписана угода все ще потребує ратифікації в грецькому та македонському парламентах, а також схвалення референдумом у Македонії.

Грецький прем’єр Алексіс Ципрас наголосив на тому, що обидві сторони «несуть історичну відповідальність за те, що угода буде дотримуватись».

Читайте також: Прем’єра Греції залишили на посаді після домовленостей про назву Македонії

Як повідомлялося, опозиція в обох країнах засуджує цю угоду, а Ципрас в суботу ледь не отримав вотум недовіри в грецькому парламенті. У Скоп’є ж минулого тижня відбулись масштабні вуличні протести.

Водночас підписання цієї угоди, як очікується, відкриває для Македонії перспективу вступу до ЄС та НАТО.

Спір між Грецією і Македонією триває з 1991 року, коли Македонія проголосила незалежність і взяла собі назву Республіка Македонія. Водночас таку ж назву має регіон Греції.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-