До охорони ЧС в Росії долучили казаків, що воювали на Донбасі і в Сирії — Reuters

До охорони ЧС в Росії долучили казаків, що воювали на Донбасі і в Сирії — Reuters

Укрінформ
Російські напіввійськові формування, що забезпечують безпеку на чемпіонаті світу з футболу, включають казаків, що брали участь у таємних військових кампаніях в Україні й Сирії.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Як зазначається, більше 800 представників як мінімум шести місцевих казачих загонів патрулюватимуть вулиці, фан-зони і місця базування команд впродовж п'яти тижнів, поки йтиме чемпіонат.

"Як мінімум 19 учасників цих формувань воювали або на стороні проросійських сепаратистів на сході України, або на стороні союзника Москви президента Башара Асада в Сирії в якості приватних військових контрактників", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, агентство встановило їхні особи і підтвердило, що вони належали до напіввійськових формувань, зв'язавшись з родичами, друзями та іншими козаками, після того, як ці люди були вбиті або взяті у полон. Це число, ймовірно, могло б зрости, якби до списку було включено тих, хто живі.

Зазначається, що 19 бійців належали до офіційно зареєстрованих казачих загонів.

Казаки говорять, що члени загонів, які беруть участь у озброєних конфліктах, виступають як приватні особи. Проте є підтвердження, що козачі формування підтримують подібні операції. Передусім, вони часто-густо організовують похорон людей, загиблих у боях у Сирії і в Україні, з усіма почестями і публікують поминальні промови.

Читайте також: В окупованому Криму для придушення протестів готують казачі формування - ІС

Казачий командир Олександр Анищенко в розмові з Reuters у своєму кабінеті, прикрашеному прапорами проросійських сепаратистів, що воюють на сході України, сказав, що близько 200 членів казачого товариства "Всевелике військо Донське" охоронятимуть території біля стадіону "Ростов-арена" під час матчів ЧС-2018.

Під час запеклих бойових дій на початку 2015 року отаман Батайського міського казачого товариства "Всевеликого війська Донського" Святослав Борисов опублікував у своєму профілі в соціальних мережах фотографії, зроблені на сході України, що перебуває під контролем сепаратистів, включаючи два знімки, на яких він стоїть біля згорілого танка.

Борисов повідомив цього тижня, що доправляв проросійським сепаратистам гуманітарну допомогу і не брав участі у бойових діях.

Оргкомітет ЧС-2018 спрямував питання, що стосуються ролі казачих загонів, до МВС РФ, повідомивши, що відомство відповідає за забезпечення безпеки турніру. Міністерство не відповіло на прохання про коментар.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов висловив обурення з приводу залучення казаків до чемпіонату світу з футболу.

"Використання казачих воєнізованих формувань, з одного боку, свідчить про нездатність російського керівництва забезпечувати правопорядок під час чемпіонату світу з футболу 2018 року за допомогою державних органів, а з іншої - компрометує офіційний захід ФІФА", - сказав Турчинов агентству, додавши: "Я вважаю неприйнятним з боку міжнародного співтовариства давати згоду на ці дії".

У статуті ФІФА зазначається, що організація "прихильна до дотримання усіх міжнародних визнаних прав людини і прагне сприяти захисту цих прав".

"Для ФІФА залучення цих груп є кричущим відходом від статуту організації", - сказав демократ Еліот Енджел, високопоставлений член Комітету з закордонних справ Палати представників США.

"Я боюся, що ці сили, замість того, щоб забезпечувати безпеку на мирному, багатонаціональному заході, вгамовуватимуть критиків уряду, битимуть протестувальників і розправлятимуться з усіма, хто не відповідає стандартам Путіна", - сказав він.

У відповідь на запитання про роль казачих загонів офіційний представник ФІФА повідомив, що організація "повністю довіряє механізмам безпеки і концепції всеосяжної безпеки", розробленим російською владою і місцевими організаторами турніру.

У Сочі буде розміщено найбільшу кількість казаків. Місцева казача організація - Кубанське казаче військо - задіє 538 казаків для охорони чемпіонату, за словами представника організації.

П'ять бійців Кубанського казачого війська було вбито в ході бойових дій на сході України і в Сирії з 2014 року, зазначають лідери місцевого казацтва і люди, що знали їх, наголошує Reuters.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-