Безпечна та якісна кров: МОЗ удосконалить систему донорства

Безпечна та якісна кров: МОЗ удосконалить систему донорства

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я до Всесвітнього дня донора розробило план розвитку національної системи крові.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

"МОЗ України розробив проект стратегії, що має дати старт змінам у системі крові. Основна мета розробленого документа та передбачених ним змін - безпечний, якісний та доступний компонент крові для пацієнта. Пропонована стратегія - це оновлена редакція документа, написаного у 2016 році, доопрацьована у відповідності з нормативно-правовими актами медичної реформи", - йдеться у повідомленні.

Стратегія передбачає оптимізацію центрів крові та запровадження ефективного управління наявними запасами компонентів крові. І перші кроки у цьому напрямку вже зроблено.

"Наприклад, розпочалась оцінка центрів крові. Результати оцінки допоможуть визначити, наскільки обласні спеціалізовані установи і заклади переливання крові готові до акредитації відповідно до вимог Директив Європейського Союзу і стандартів Ради Європи щодо якості та безпеки крові. За результатами оцінки міністерство визначить, як розвивати центри далі - посилювати виїзні служби, реорганізовувати, замінювати обладнання тощо", - пояснили у МОЗ.

Наступним кроком стане вдосконалення законодавчої бази щодо донорства крові. Зміни передбачають запровадження ліцензування центрів крові, врегулювання державно-приватного партнерства, а також взаємодії держави і громадського сектору у питаннях донорства крові.

"Буде змінено і саму структуру системи забезпечення українських пацієнтів компонентами крові. Планується створення трансфузіологічного центру, який координуватиме, управлятиме і моніторитиме програми національної системи крові. З травня 2018 року ці функції виконує відділ безпеки крові та донорства при Центрі громадського здоров'я. Заготівлю крові і її компонентів робитимуть обласні і міські станції переливання крові. Попередньо вони мають пройти акредитацію і відповідати стандартам ЄС", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Донорство в умовах війни є внеском у національну оборону - Президент

У МОЗ розповіли, що при лікарнях будуть створені банки крові, які надаватимуть трансфузіологічну допомогу, прораховуватимуть потреби та слідкуватимуть за дотриманням умов збереження компонентів крові, належним застосуванням та реакціями у пацієнтів. У планах також створення єдиного національного реєстру донорів.

Мініство охорони здоров'я зауважує, що в Україні щороку стають донорами крові близько 500 тис. людей, з яких 70% здають кров лише один раз. У світі ж активно пропагують, впроваджують і підтримують регулярне добровільне та безоплатне донорство крові.

Всесвітній день донора крові щороку відзначається 14 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-